Izazovi prvašića

Pon, 28.8.2017.

U pretprošlom članku pričali smo o izazovima koje donosi prvi polazak u vrtić. Čini se da, taman kad dijete uspješno svlada sve krize i vrtić postane njemu drago i sigurno mjesto, stigne trenutak u kojem kreće nova prilagodba - polazak u prvi razred.

Iako dijete sada puno uspješnije verbalizira svoje emocije nego što je to činilo kad je kretalo u vrtić, važno je prihvatiti ih i potaknuti dijete da ih izrazi.

Formiranje pozitivnog stava prema školi kod djeteta, kao osnova kvalitetne pripreme za polazak u prvi razred, trebalo bi provoditi kroz cijelo rano djetinjstvo koristeći dominantnu aktivnost djeteta u tom periodu - igru. Tako djetetu možemo primjereno predočiti što se u školi radi, koja će biti njegova uloga i što se će se od njega očekivati.

Kasnije, kada se vrijeme polaska u školu počinje približavati, poželjno je s djetetom prošetati do škole koju će pohađati, pokazati mu što se sve oko škole nalazi, opisati mu kako će izgledati njegovo vrijeme koje će provoditi u školi, koje predmete će imati i sl. Također, važno je dijete uključiti u odabir pribora za školu - od radnog stola do bilježnica i pernice. Tako će se dijete osjećati važnim u ovom dijelu pripreme, što će doprinijeti njegovoj spremnosti za taj veliki korak.

izazovi prvasica

Kao i kod prvog polaska u vrtić, stav roditelja igra veliku ulogu u uspješnosti pripreme.

Poželjno je djetetu pričati o svojim pozitivnim iskustvima iz školskih dana (npr. o prijateljstvima koja su tada sklopljena, a traju i danas), dok je negativna iskustva i stavove nužno zadržati za sebe i ne iznositi ih pred djetetom.

Ponekad su ovakve prekretnice stresnije za same roditelje nego za djecu. Jedan od razloga koji leži u podlozi te pojave jest (pre)opterećenost informacijama u slučaju roditelja. Dijete zna da kreće u školu i, iako mu svi govore kako je to velika stvar i pričaju mu što ga sve čeka, ono je malo zbunjeno jer to o čemu svi pričaju još nije iskusilo.

S druge strane, roditelji nose svoja iskustva iz školskih dana koja ponekad i nisu lijepa, možda su čuli nešto loše o samoj školi koju će njihovo dijete pohađati, možda imaju starije dijete kroz čije školovanje su naišli na neke nezavidne situacije, itd.

izazovi prvasica

Sve to može rezultirati visokom razinom stresa kod roditelja u ovom periodu. Ipak, u takvim situacijama važno je u centar staviti onoga tko i je glavni junak ove priče - prvašića i pronaći način kako se nositi sa svojim strahovima a da ih pred njime ne pokazujemo.

Uz to, baš ništa od loših iskustava ne mora se ovaj puta ponoviti pa je, za dobrobit svih koji su u ovaj izazov uključeni, najpoželjnije razmišljati upravo na takav, pozitivan način.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće