Dozvolite djeci da budu djeca

Uto, 19.9.2017.

Ljeto je evo nekako iza nas.

Gledam djecu cijelo ljeto u svom kvartu, nema ih puno, ali svatko u svom dvorištu ima sve. Svoj pješčanik, svoj bazen, svoj trampolin, svoje igračke, i svako se sam sa sobom igra. Nitko ništa s nikim nije spreman dijeliti, a tu su odmah i roditelji da svom djetetu daju svako pravo da bude mali egoista.Pa kud to vodi, nemojte ih prezaštićivati.

Svako dijete u igri s drugom djecom mora pronaći sebe i svoje mjesto u svome društvu, u društvu djece svoje dobi ili nešto starije. Pa ne mogu svi biti vođe, i nije ništa strašno da je dijete u određenoj dobi povučeno, ne znači da neće biti možda jednog dana i vođa.

dozvolite djeci da budu djeca

Počinju vrtići, počinje škola, pustite ih da se igraju, da nađu svoje mjesto među svojim prijateljima.

Normalno je da se s prijateljem i posvađaš, normalno je da se ponekad ne slažeš sa svojim prijateljima, normalno je da se s njima sukobiš, da se naučiš izboriti za svoje mišljenje.

Nekome to ide brže, nekome sporije, ali svoja iskustva moraš sam svladavati.

Gledam djecu koju roditelji dovoze do škole, svaki pojedinačno izlazi iz svog auta, nakon završetka škole, isto tako ih se čeka, u auto i doma. Pa zar nam nije najljepši dio škole bio odlazak i povratak iz škole. O, o čemu smo sve pričali, ljutili se, voljeli se, svađali se, razmjenjivala mišljenja, mudrovali, filozofirali ... gdi nam je bio kraj. A danas, svaki u svoj auto. A kad malo bolje pogledaš sve su škole većini djece na 10 minuta pješačenja. Pa pustite ih da idu sami / osim naravno ako je u pitanju neki strašan promet/ . Neka nauče paziti na sebe i na druge, pa to su osnovna iskustva koje dijete mora naučiti.

dozvolite djeci da budu djeca

I kakva god bila učiteljica, zapamtite, zadaća je djetetova briga a ne vaša.

Neka ode bez zadaće, neka krivo riješi zadatak, pa kako će naučiti što su njegove obaveze, njegove, ako svu brigu preuzmete vi. Polako njegovu brigu prenesite na njega, život je takav.

Pustite ih da polete svojim krilima, naravno uz vašu asistenciju.
I na kraju ne možemo svi biti visoko obrazovani, o kako bi svijet bio dosadan bez različitih ljudi. Jednako je vrijedan svaki pošten čovjek u našem društvu, što god on radio. Važno je da je on zadovoljan, da se našao u svom poslu, da vidi ljude oko sebe i da je ispunjen zadovoljstvom. I kako je netko rekao imamo samo jednu zadaću u životu, biti sretni.
Najbolji ne mora značiti i najsretniji. Egoizam sigurno ne vodi u sreću!
S poštovanjem Vaša doktorica!

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće