F.U.J. – Fino Ukusno Jelo
Foto: Depositphotos

F.U.J. – Fino Ukusno Jelo

Čet, 5.10.2017.

Našu voljenu djecu danas nagovoriti da nam pomognu oko bilo čega, od: „stišaj mi molim te radio“ dok stoje pored njega ili do ,ne daj bože, : „iznesi mi smeće van“ (jer kako će takvi neuređeni izaći na ulicu) graniči s disertacijom iz meta-fizike o utjecaju izgovorene riječi i jeke u dubokom svemiru! Iliti – ravno je čudu. Zašto je tome tako?

Zar oni zaista više nemaju vremena za tako „obične“ stvari ili , još gore, nemaju vremena za nas i mi za njih? Idealno bi bilo proizvesti grižnju savjesti našoj zlatnoj djeci zbog nedoličnog ponašanja prema svojim stvaraocima bez kojih ne bi došli na ovaj svijet. I tako bi se brzo riješili problema. Obje strane. Oni, ne moraju ništa, a mi bi ostali u svojoj ulozi jadnih, umornih i neshvaćenih roditelja. Problem smo riješili ali nema pobjednika. Samo gubitnika. I dalje smo svaki sa svoje strane zida.

„Mali od kužine“

Kada i kako početi djecu učiti zajedničkom radu u kuhinji?

Vratite se desetak godina unazad ako možete ili imate sreću da u vašoj dječici još nisu počeli bujati hormoni i krenite pomalo s puno strpljenja. Vjerujte mi, vrati vam se stostruko. Evo, i ja pišem, znači da sam preživio...donekle :). Zašto od malena ne bi krenuli kuhati s vašom djecom? Za svaku dob djeteta možete prilagoditi radnje i postupke.

Prvo ga ohrabrite, dajte mu makar i najbanalniji posao. Dijete će biti presretno što kvalitetno provodite vrijeme s njime i izvan vašeg „radnog“ vremena. To je najbitnija stvar. U ovom slučaju rezultat i nije toliko važan. Što sve možete zajedno? Od pranja voća & povrća, brojanja sastojaka i dodavanja, što vrijedi za manji uzrast, preko miješanja sastojaka, postavljanja stola, priprave tijesta, upotreba osnovnih pomagala u kuhinji (mikser, blender,...) pa do prve upotrebe noža. U početku malenim i plastičnim noževima za sjeckanje mekih namirnica (kuhane mrkve, tofu, mekano voće,...) pa kasnije od 10. godine sve zahtjevnije i kompleksnije stvari od primjerice samostalnog pripremanja, slaganja i pakiranja doručka/užine za školu. Dijete ne dobije samo više vremena sa svojim roditeljem nego se ono razvija u polivalentno socijalno biće puno samopouzdanja. A to sve zbog od običnog brojanja, pamćenja i samostalnog rješavanja problema. Stvari su (ponekad) vrlo jednostavne.

fuj fino ukusno jelo

Vaše dijete će se osjećati kao kralj. A znate zašto? Za primjer sjetim se rado našeg osvajača Wimbledona Ivaniševića kada su ga prilikom jednog intervju-a pitali što je u životu naučio kuhati. A njegov odgovor je glasio: „Sendvič“! Dakle? Uvijek možete napraviti zajednički čaroban sendvič.

Ne zaboravite, vi ste djetetov heroj!

Upoznajte dijete s drugačijim okusima, bojama, prekrasnim strukturama od spužvastih namirnica preko sočnih do onih hrskavih. U to doba dijete najbolje nauči respektirati jela i uloženi trud. Nemojte dozvoliti da vaše dijete misli kako čips od krumpira raste u trgovini iza ugla. Kad budete prvi put zajedno sami napravili čips (od krumpira, batata ili pastrnjaka), nebitno u ulju, pećnici ili dehidratoru, mislite li zaista da će ono htjeti sljedeći put onaj iz dućana? Htjet će vaš. Zašto? Uz divne mirise iz tople kuhinje dijete želi dijeliti svoje vrijeme sa svojim životnim herojem. Vama.

Uvijek imajte plan što ćete raditi/kuhati ali ponudite i alternativu. Primjerice, danas kuhamo rižoto od mrkve, ali skuhajte i ječam i proso (mrkvu možete dodati pri kraju kuhanja ili je posebno pirjati ili naribati sirovu). Probajte sve troje a ono što ostane upotrijebite za drugo slano ili slatko jelo (rižine okruglice, ječam na salatu ili kolač od prosa).

Što trebate još napraviti? Nemojte zaboraviti na opremu vašeg pomoćnika, tu mislim na njegovu pregaču, malenu dasku za rezanje, manje posude,... Ipak bi dijete to sve samo moralo pripremiti, nositi, postavljati, itd.

Studije pokazuju, ako dijete sudjeluje u kuhanju i pripremanju da ima bolji apetit te (što je najvažnije) sve što je na tanjuru makar proba.

I obavezno, upotrijebite sve što je dijete pripremilo ili skuhalo i pohvalite ga (naravno ako ne želite imati 3 dana „silencio stampa“) jer ste slučajno njegov trud bacili ili uklonili.

fuj fino ukusno jelo

A znate što je najbolje u svemu ovome?
Dva pitanja koja slijede od vaše djece i to će vas doslovno oboriti s nogu:

  1. Ti mogu pomoći oko suđa?
  2. Što ćemo drugi puta kuhati?

F.U.J. – ja to neću postaje Fino Ukusno Jelo

„Nikad nije kasno“, slavna rečenica koja bi trebala biti osnovna motivacija svih ljudi koji žele ovaj ali i svoj svijet učiniti boljim. Ako je vaše dijete već u fazi lupanja vrata, ne zbog toga što je ljuto na vas (jer mu ipak niste dali mobitel) već da izazove pažnju. Ili ne skidanja slušalica s ušiju da bude u svom „balončiću“, koji uzgred budi rečeno valjda ne pukne prije 23 h, onda imate mali problem no... Nikada nije kasno!

Iznenadite sebe a time i vaše omiljeno dijete, uzmite dan slobodno na poslu (mislim da nitko od nas ne radi u call-centru za prvi kontakt sa vanzemaljcima a oni baš tada odluče nazvati).

Potrudite se reći to na vrijeme jer i vaše dijete ima planove. I recite danas sam samo tvoj, hajdemo zajedno skuhati tvoje omiljeno jelo i dajte mu za pravo za sve što napravi. To je prvo i jedino pravilo!
Sretno.
Ps. To nekad dobro funkcionira i sa vašom/vašim suprugom.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće