Neuspjeh? Ne, samo još jedna lekcija

Pon, 27.11.2017.

Ne ide sve uvijek po planu. To je život. Zapravo, pokušavam više ne raditi nove planove.

Sušim one koji su pali u vodu (izvor: fejsbuk mudrosti). Ne radim listu novogodišnjih odluka, ali zato uvijek isplaniram kako ću provesti godišnji odmor. Plan za ovo ljeto bio je voditi ljetne glazbene radionice, poravnati ostatke stare kuće za travnjak/perivoj, predizajnirati vrt iz uglastih gredica u zakrivljene oblike, unijeti glazbu u vrt, otići na more u SVOM šatoru, posjetiti Vojvodinu, početi vježbati...

Ali... NIŠTA od toga se nije ostvarilo. Ali, ono, NIŠTA. Uzrujavam li se? Malo. Ok, malo više od malo. Kažu, kad padneš, ustani, popravi krunu i kreni dalje (eh, te fejsbuk mudrosti). Zapravo, naučila sam nešto o sebi. A to je da ja jednostavno nisam ono što sam mislila da jesam.

Htjela sam biti ona koja radi savršene planove koji se uvijek izrealiziraju, ona koja uvijek sve stigne, ne kasni, racionalno donosi odluke i sve ima pod kontrolom. Ispostavilo se da to nisam ja.

Divan je to osjećaj kada spoznaš nešto o sebi. Onda se možeš prepustiti i reći "da, to sam ja!" :) Ona koja si nešto zamisli, ali se to promijeni u sekundi jer joj je došla inspiracija za nešto potpuno drugo, ona koja uvijek trči i juri jer misli da dan ima 36 sati, ona koja uvijek kasni jer u njenoj glavi vrijeme teče sporije, ona čije odluke donosi njena intuicija i srce, ona koja je shvatila da nema ništa pod kontrolom i da je baš u tome ljepota života

neuspjeh
Thomas Edison (izvor: skolskiportal.hr)

Divota je što sam tu lekciju mogla podijeliti sa svojom djecom. Naučiti ih kako gledati na "neuspjeh". Učim ih tome npr. u vrtu.

Dosta često idu sa mnom u vrt i iako vrlo brzo pobjegnu na igranje, pogledaju što ima novo. Pa su tako vidjeli da je ova godina bila vrlo zahtjevna za vrtlare. Dugo je bilo zima što je usporavalo rast, bilo je kasnih mrazeva zbog kojih ove godine nemamo ni duda ni oraha, onda je nastupila suša, a s njom i gladne životinjice jer je zbog suše bila nestašica hrane.

Tako da je grašak niknuo jako slabo, kupusnjače su napale kupusne stjenice, grah se posušio, krumpir su izgrizle voluharice, a rovcima je baš bio fin korijen ranih presadnica paradajza, paprika i kupusa. Iskreno, uopće mi nije jasno što se dogodilo dinjama i lubenicama, nikako nisu rasle. Reklo bi se, katastrofa. Ali... biljke su opstale, a nakon prvih kasnoljetnih kiša iz suhih grančica graha krenuli su zeleni listići :)

U cijeloj toj priči bila je bitna moja reakcija koja je mojoj djeci rekla "U redu je, dogodine ćemo pokušati ponovo. Naučili smo što smo radili krivo, to ćemo ispraviti. Naučili smo da na neke stvari ne možemo utjecati jer priroda je nepredvidljiva, ali nam uvijek da dovoljno."

Sljedeća prilika za učenje ove važne lekcije bile su ljetne glazbene radionice koje sam trebala održavati u sklopu manifestacije Ljeto u Novskoj. Glazbene radionice održavala sam i za vrijeme Adventa u Novskoj i bile su prilično uspješne pa sam i za ovu priliku osmislila 6 radionica na kojima bismo se upoznali sa glazbama širom svijeta, izrađivali instrumente, slušali Karneval životinja.

Uvijek na te radionice vodim i svoju djecu. Iznenađenje je bilo kada na prvu radionicu nije došao NITKO. Ali, ono, NITKO. Mislili smo da je slučajnost, ali na drugu radionicu isto nije došao nitko. Zašto se to dogodilo, mogli smo samo nagađati. I opet, u cijeloj toj priči bila je bitna moja reakcija koja je mojoj djeci rekla "U redu je, dogodine ćemo pokušati ponovo. Naučili smo da za neke stvari nismo krivi mi niti naši postupci. Naučili smo da na neke stvari ne možemo utjecati jer ljudi su nepredvidljivi, ali nama je to zajedničko vrijeme bilo dovoljno. "

I za kraj vam poklanjam recept za dobru zabavu. Tema je Afrika. Za uvod poslušajte Lavov kraljevski marš. Upute za praćenje glazbe pokretom imate ovdje.

Potom možete izraditi kazoo. Evo kako je nama ispao. Trebaju vam role od papirnatih ručnika (a možete spojiti i dvije rolice od WC papira), gumica, papir za pečenje i vodene boje.

neuspjeh

Potom možete poslušati i Slona.

Ako volite plišance kao moja djeca pa u kolekciji ima raznih afričkih životinja, ovako možete vježbati ritam.

neuspjeh
izvor: http://www.singteachlove.com/

A za razvijanje glasovnih mogućnosti tu je zvukovna kocka.

neuspjeh
izvor: http://staytunedmusicteacher.blogspot.hr/2012/10/make-sound-cube.html

Dobru zabavu!

Fotografije: Kristina Lučić Andrijanić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće