Božić i slikovnice

Pet, 7.12.2018.

Kako se približava božićno vrijeme, tako i mi počnemo izvlačiti božićne slikovnice i dječje knjige. Nekako ih je ljepše čitati dok pucketa vatra u kaminu, nego dok je vani 30 stupnjeva, zar ne? Svake godine se potrudimo pronaći neke nove božićne slikovnice, ali se često vraćamo i nekim starima koje jako volimo. Odlučila sam vam predstaviti 3 božićna naslova, za svaki uzrast po jedan.

Bozic slikovnice naslovna

Slikovnicu Jedna snježna noć M Christine Butler i Tine Macnaughton, nakladnika Lusio slikovnice, čitali su i voljeli moji stariji Mali čitači, a sad ju čita i jako voli najmlađa Mala čitačica. Radi se o slikovnici tvrdog uveza koja je svojom veličinom prilagođena najmlađim čitateljima od 0 do 3 godine iako je vrlo vjerojatno da će se svidjeti i starijima. Osim odlično prilagođene veličine, ovu slikovnicu krase i mekani tekstilni umetci na toploj crvenoj kapici koji se malim, istraživačkim prstićima jako sviđaju, provjereno. A priča je prava božićna, čarobna.

Jednog hladnog, božićnog dana, Malog Ježa iz zimskog sna probudi hladan vjetar i paketić koji je pao s neba. Paketić s njegovim imenom. A u njoj - pravi božićni poklon. Crvena, vunena kapica koju je Mali Jež pokušavao navući na svoju glavu, ali su mu bodlje jako smetale pa se kapica rastegnula. Mali Jež ju ponovno zamota i poklon ostavi pred vratima Zeca. I tu kreće krug prijateljstva koji će završiti opet kod Malog Ježa i crvene kapice.

Divna priča o prijateljstvu i prekrasne zimske ilustracije čine ovu slikovnicu pravim božićnim izborom.

Bozic slikovnice

One malkice starije, već iskusne vrtićarce od 3 do 6 godina vjerojatno će oduševiti odlična slikovnica Pahuljica Mrazić Lucy Rowland i Paule Bowles, u izdanju Turističke naklade. Ovo je jedna sasvim nova slikovnica koju je s engleskog uspješno prepjevala Ivana Šivak. Dok sam ju čitala s klincima, podsjetila me je na slikovnice o Bubamari Julije Donaldson. Zanimljiva i pustolovna priča u rimi o mačku Djeda Božićnjaka, Pahuljici Mrazić.

Moje je klince malo zbunilo zašto se mačak zove Pahuljica, kad je mačak. Taj mačak, kao i sve mačke, voli drijemati i odmarati uz vatricu pa tako gotovo prespava Djedov polazak na Badnjak. Uđe u jednu kutiju kako bi malo razmislio, no zaspe i tu počinje njegova avantura. Vilenjaci zamotaju kutiju kao dar i ukrcaju je na saonice Djeda Božićnjaka. I sva sreća da se Pahuljica zatekao na saonicama jer uskoro lopovi zločesti Zlatko i lukava Maja pokušaju ukrasti sve darove Djeda Božićnjaka.

Prava pustolovna i zanimljiva slikovnica s divnim ilustracijama punima detalja oduševit će svakog mališana.

A i roditelja, vjerujte. Ovo je prava prilika za glumu, mijenjanje glasova i uživanje s vašim mališanima.

Bozic slikovnice

Vjerujem da ste svi u nekom trenutku u svom životu pročitali Božićnu priču Charlesa Dickensa Ili pogledali crtani film. I nakon više od 170 godina otkad je napisana, jednako je omiljena i pravi klasik među božićnim pričama za školarce i odrasle. Najstariji Mali čitač je ovu prekrasnu dječju knjigu dobio za svoj rođendan, a radi se o lijepom izdanju nakladnika Forum s mekanim, luksuznim umetcima na koricama.

Priču je djeci školskog uzrasta prilagodila Katrin Hoffmann, a ilustrirala Ute Simon. Na sam Božić, Ebenezera Scroogea, ne baš najboljeg čovjeka na svijetu, posjete tri duha koji ga odvode kako bi vidio svoju prošlost, sadašnjost i budućnost. To putovanje ostavi na njega toliki utjecaj da on promijeni svoj život iz temelja i postane jedan sasvim novi čovjek.

Priča s odličnom porukom i odlične, vrlo realistične ilustracije svidjet će se klincima.

Možda nećete moći pročitati djeci ili oni sami sve odjednom jer je poprilično teksta, ali kroz nekoliko dana pred Božić taman stignete/u. Mnogo je božićnih slikovnica i dječjih knjiga, pročačkajte po svojim policama, knjižnicama i knjižarama i vjerujem da ćete pronaći nešto savršene za vaše malene i malo veće mališane.

Uživajte u čitanju i sretan i blagoslovljen Božić žele vam Mali čitači i mama Marija!

Fotografije: Marija Bratonja

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće