Uloga oca u odgoju djeteta

Uto, 19.3.2019.

Muškarci su kao očevi ravnopravni ženama kao majkama. I jedni i drugi sposobni su za majčinstvo i očinstvo. I jedni i drugi trebaju se boriti za ravnopravnost ne samo u vršenju roditeljskih funkcija, nego i u zaslugama za odgoj i razvoj djeteta. Uloga oca u razvoju djeteta, podrazumijeva važnost povezanosti oca s djetetom, kao vrlo bitne odrednice za djetetov razvoj. Otac, osim nužne zadaće vezane uz spolno sazrijevanje i identifikaciju ima važnu ulogu u razvoju topline, bliskosti, kvalitetnih djetetovih postignuća te psihosocijalne prilagodbe.

Jednako tako, sama količina vremena koju dijete provodi s ocem manje je bitna od onoga što dijete i otac skupa rade.

Međutim, čini se kako je većina alata povezujućeg roditeljstva uglavnom usmjerena prema bliskom odnosu između majke i djeteta. Gdje je u toj priči otac? Kako se on povezuje sa svojim djetetom? Očinstvo i majčinstvo trebaju reviziju, a najbolje je krenuti od odbacivanja pogrešnih ideologija i naslijeđenih stavova.

Kada govorimo o roditeljstvu uglavnom mislimo na majčinstvo, ostavljajući očeve i očinstvo u drugom planu. Ovakvo vjerovanje da je majka predodređena da bude roditelj proizlazi iz činjenice da majčino roditeljstvo započinje snažnom fizičkom povezanošću s djetetom koje svoj razvoj započinje u majčinom tijelu, dok je otac za takva iskustva zakinut.

Biti otac jedinstvena je privilegija. Učestvovati u odgajanju i podizanju ljudskog bića jedan je od najvećih izazova za svakog čovjeka.

Veoma je važan kontinuitet paralelnog razvoja očinstva i majčinstva unutar zajedničkog roditeljstva pa dalje. Danas se već osjećaju tendencije u tom pravcu. Očevi postaju aktivniji i ne dopuštaju svoje isključenje. Sve ih se više vidi u šetnji s njihovim trudnim ženama, sve više zajedno prate fetalni razvoj djeteta, zajedno „ razgovaraju“ s djetetom, zajedno proživljavaju njegove prve trzaje te se pripremaju za trudove i porod. Više nije rijetkost da zajedno sa ženama pohađaju tečajeve za mlade majke, zajedno s njima uče kupati i prematati dijete, proučavaju dječju prehranu. Iako se majčinstvo i očinstvo razlikuju, ta je različitost korisna za djecu.

uloga oca u odgoju djeteta

Isto tako, unatoč tome što uloga oca u ranoj dobi djeteta nije očita kao majčina, ona je nesumnjivo vrlo važna. Očevi reagiraju na novorođenče s velikom nježnošću i brigom te u većini fizičkih kontakata nimalo ne zaostaju naspram majke. Jednako su zainteresirani i aktivni u roditeljskom ponašanju koje uključuje grljenje, maženje, ljubljenje, imitiranje i istraživanje novorođenčeta. Dijete treba majku i oca, a isto tako oba roditelja trebaju dijete. Malo dijete trebao bi njegovati i otac, jednako kao i majka. Otac ne smije dozvoliti da se izbaci iz dječje sobe. I on i majka djeteta moraju se zajednički boriti da bi odgojili dobru osobu.

Svaki bi otac trebao što više vremena sa svojim djetetom i poticati njegov razvoj. Bezbroj je situacija i aktivnosti u kojima očevi mogu igrati važnu ulogu, počevši od hranjenja, kupanja i uspavljivanja bebe, svakodnevnih razgovora, odlaska u prirodu, bavljenje sportom, igranja raznovrsnih igara i bezbroj drugih aktivnosti u kojima zajedničko oduševljenje dijele i djeca i očevi.

Uloga oca u odgoju djevojčica

Otac je prvi muškarac u životu male djevojčice i on igra važnu ulogu. Kći uspoređuje s ocem svakog muškarca koji se pojavljuje u njezinom životu. Ako otac ima vrlo blizak, dobar odnos sa svojom kćeri, ona će vjerojatno izabrati supruga koji mu sliči. Isto tako, zlostavljane djevojčice često ulaze u brak u kojem su one i njihove kćeri zlostavljane. Za djevojčice je važno da otac bude prisutan u njihovu životu od samog početka kako bi mogle razviti “pozitivan očinski kompleks“. On se javlja kada se djevojčice dive svom ocu i vole ga više od svega, rado mu se prilagođavaju i čine mnoge stvari njemu za ljubav.

S druge strane, u pubertetu dolazi do odvajanja očeva i kćeri te je ono prijeko potrebno. Ako se ono ne dogodi, kći će se cijelog života prilagođavati muškarcima i neće razviti vlastiti identitet. Ako je u prvim životnim iskustvima djevojčice prisutan otac, bit će joj lakše raskinuti djetinjsko - majčinsku simbiozu i naučit će da u međuljudskim odnosima postoje nijanse; da se mama i tata odnose prema njoj na različit način i da svaki roditelj ima svoje vlastite značajke.

Također, djevojčice iz odnosa oca prema majci i drugim ženama uče kako se muškarci trebaju ponašati prema ženama i imaju kriterij prema kojima mogu procjenjivati buduće mladiće i muškarce u svom životu.

uloga oca u odgoju djeteta

Žena koja u djetinjstvu nije dobivala stalnu roditeljsku ljubav, u idealnom slučaju i od oca i od majke, imat će veoma nisko samopoštovanje. Ovakva žena koja se ne osjeća vrijednom ljubavi, cijeloga života će nesvjesno igrati ulogu žrtve jer će smatrati da bolje nije „zaslužila“. Pravi otac je puno više od prijatelja. Njegova ljubav i briga za kćer je nepokolebljiva. Što god se dogodi, on će uvijek biti uz nju da joj pomogne dok god bude živ. Stoga mora biti susretljiviji i skloniji opraštanju nego što to može biti bilo koji prijatelj. Isto tako, da bi mogao obavljati svoju zadaću, otac mora biti čvršći nego što bismo to mogli očekivati od bilo kojeg prijatelja.

Uloga oca u odgoju dječaka

Pravi očinski odnos prema sinu zapravo se uglavnom sastoji od vrlo jednostavnih stvari:

  • Većina dječaka voli biti tjelesno aktivna i voli se zabavljati sa svojim očevima. Vole grliti svoje očeve i hrvati se s njima.
  • Dječaci vole pratiti očeve u pustolovinama i doživljajima, sve dok se osjećaju sigurnima jer je tata tako velik i jak.
  • Vole slušati o očevom životu, biti s njegovim prijateljima.
  • Vole kad ih otac poučava u svemu i svačemu, npr. pecanju, nogometu, popravljanju bicikla i sl.

Sinovi, uče o osjećajima gledajući svoje očeve i druge muškarce. Važno je da vide da pokazuju četiri osnovna osjećaja:

  • Tuga - kad netko umre ili kad se doživi razočaranje
  • Srdžba - kad se dogodi neka nepravda ili nešto loše
  • Sreća - kad stvari idu dobro
  • Strah - kad prijeti opasnost

Primijećeno je da se očevi diljem svijeta ponašaju na jedinstven način. Očevi ( kao i velika braća, ujaci i stričevi) vole se hrvati i igrati divlje igre s malim dječacima. Ne mogu odoljeti tom izazovu. Dugo vremena su se svi pitali zašto je to tako, a posebno majke, koje obično pokušavaju smiriti situaciju, dok ih očevi stalno potiču na akciju. Naime, kroz takve igre dječaci uče nešto što je neophodno na njihov razvoj. Uče kako se zabavljati, praviti buku, pa i naljutiti se, a istovremeno znati kad je dosta. Isto tako, očevi imaju posebno velik utjecaj na usvajanje spolnih uloga kod dječaka.

Otac dječaku predstavlja model čije ponašanje on promatra i tako uči što je primjereno za njegov spol. Jednako tako, otac će, češće nego majka, istaknuti dječaku da njegovo ponašanje jest ili nije u skladu s odgovarajućim spolnim stereotipom. Prema svjetskim istraživanjima, dječaci koji odrastaju bez očeva češće su nasilni, češće zapadaju u neprilike, postižu slab uspjeh u školi i postaju članovi tinejdžerskih bandi. Također, važno je da se očevi odnose s poštovanjem prema njihovoj majci. Isto to vrijedi i za ponašanje. Sin mora uvidjeti da se žene nikada ne vrijeđa, zlostavlja, nego da muškarac može mirno raspravljati, bez svađe i nasilja, da je spreman saslušati drugu stranu, ali da isto tako zna izraziti svoje stajalište i zahtijevati da se čuje i njegovo mišljenje. Zbog svega toga, važno je da očevi budu uključeni u život svojih sinova. Važno je da dječaci stvaraju pozitivnu sliku oca jer je za njih upravo otac model ponašanja i njihov idol.

uloga oca u odgoju djeteta

Otac budućnosti

Otac budućnosti je ponajprije ravnopravni roditeljski partner majke. Zajednički, ravnopravno i suodgovorno dogovara s majkom dolazak na svijet zajedničkog potomstva. Otac budućnosti, zajedno s majkom prati fetalni razvoj djeteta. Prisutan je kod poroda i sudjeluje u njezi djeteta te zajedno s majkom i djetetom čini interpersonalni i emocionalni tim. Uz fizičku njegu, zajedno s majkom dijeli roditeljsku sreću, zadovoljstvo djetetova prvog smješka, prvog sjedenja, prvog koraka i prvih riječi. Otac bi trebao sudjelovati u privikavanju djeteta na vrtić, pomagati pri rješavanju školskih zadaća, biti prisutan u svim problemima, krizama i nespretnostima puberteta i adolescencije, ali i kasnije tijekom života.

Otac budućnosti je emancipirani otac, punovrijedni otac. To je otac svjestan svog očinstva. To je odgovorni otac, ne samo za začeće i materijalno uzdržavanje djeteta, nego i za njegov cjelokupni razvoj. To je otac koji želi biti otac, koji preuzima očinstvo kao svoj životni zadatak u kojem sudjeluje od početka do kraja. To je otac koji ne dijeli poslove na muške i ženske, očeve i majčine. To je samosvjesni otac, ponosan što je otac, i to baš otac djeteta kojeg je želio. Zbog toga je krajnje vrijeme da se današnji očevi emancipiraju i izbore svoje mjesto unutar roditeljstva.

Dijete ne treba samo nježnu majku i jakog oca, nego jakost i nježnost oca i majke.

Slaba, nježna i emocionalna majka uz jakog, grubog i emocionalnog siromašnog oca najgora je roditeljska kombinacija koja više šteti negoli koristi djeci. Zbog toga je bitno da dijete osjeti ljubav, sigurnost, povjerenje i povezanost oba roditelja u njegovom odgoju, kako bi ono jednoga dana moglo odrasti u osobu koja će isto to primjenjivati u odgoju svoje djece te slijediti primjer svojih roditelja.

Dragi očevi, sretan vam Vaš dan!

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće