Ljeto uz slikovnice i dječje knjige

Pet, 28.6.2019.

Ljeto je idealno godišnje doba kad se možemo više posvetiti čitanju djeci i s djecom. Godišnji odmori, vrtićki i školski praznici pružaju pregršt mogućnosti i zabave, a nadam se da vam je čitanje jedna od omiljenih kao nama. Pripremila sam vam kratak pregled slikovnica i dječjih knjiga koje će vas i vaše mališane u bilo koje godišnje doba podsjetiti na ljeto, more i sunce.

Jedna od naših omiljenih dječjih knjiga u zadnje vrijeme, koja je s nama putovala i na more kako bi teoriju pretočili u praksu, je upravo More, autorice Mirande Krestovnikoff i ilustratorice Jill Calder u prijevodu Vedrana Pavlića i uz stručnu redakturu Maje Novosel, a u izdanju Školske knjige. Ova knjiga pruža pregršt zanimljivih informacija o morima, oceanima i njihovim stanovnicima, o fenomenu plastičnog mora, brodolomima i našem divnom, plavom Jadranu. Prekrasne će vas ilustracije očarati i uvući u čudesan svijet podmorja iz kojeg više nećete željeti izaći.

ljeto uz slikovnice

Još jedna slikovnica koju jako volimo je Ana i Filip istražuju.... Na moru. Ova slikovnica je slikovnica preklapalica sa stihovima u rimi, a opisuje Anino i Filipovo ljetovanje na moru. Klinci će, čitajući ju, moći naučiti o ribljim vrstama u moru, voću koje raste u priobalju te prometalima koja se kreću po vodi. Ili ispod nje. A na kraju slikovnice, pronaći će i zadatak. Potražiti sve nabrojane životinje, ptice, ribe, školjke u slikovnici. Bit će zanimljivo, vjerujte! Autor ove zanimljive slikovnice je Simeon Marković dok je za preslatke, vesele ilustracije odgovoran Dušan Pavlić. Slikovnicu je izdala Naklada Nika.

ljeto uz slikovnice

"More je važno
svim živim bićima
školjkama, ribama,
djeci i ljudima.
Čuvajmo more
da bude čisto,
zdravo i lijepo,
plavo i bistro!"

Sigurno svi znate ribicu Srebricu iz slikovnice Riba duginih boja Marcusa Pfistera. V.B.Z. naklada donosi još dva nova naslova iz serije slikovnica o ovoj malenoj ribici koja je svima u jatu podijelila po jednu svoju prekrasnu ljuskicu te osjetila kako ljubav i sreća rastu kad se dijele. U novim avanturama, u slikovnici Riba duginih boja i mali stranac u nevolji, Srebrica i njeno jato upoznaju malog stranca na svom grebenu, nepoznatog došljaka kojem ne daju da se pridruži jatu. No, ubrzo se Srebrica sjeti kako je to biti odbačen i usamljen te svi zajedno spase malenog došljaka velike opasnosti.

U još jednoj novoj priči, Riba duginih boja i čudovišta iz morske špilje, Srebrica i njen mali prijatelj hrabro odlaze u mračnu, morsku špilju kako bi skupili crvene alge za bolesnu ribu Grbicu. U velikom su strahu zbog svih priča o morskoj špilji, no nakon ove avanture saznat će što znači da su u strahu velike oči te uspješno pomoći ribi Grbici. Riba duginih boja je pravi klasik dječje književnosti, a uopće ne sumnjam da će to postati i novi nastavci.

ljeto uz slikovnice

Slikovnica koju obožavamo već dugo, a idealna je za ljetne dane, je Winnie pod morem. Winnie je jedna ekscentrična, nesvakidašnja vještica koja sa svojim mačkom Wilburom odlazi na ljetovanje. Na svom odmoru doživljavaju raznovrsne i zanimljive avanture koje će vas do suza nasmijati. Autorica Valerie Thomas i ilustrator Korky Paul na odličan su i humorističan način prikazali život jedne neuobičajene vještice. Zanimljivo je da su od prvog izdanja slikovnice o Winnie prodane u preko 15 milijuna primjeraka.

ljeto uz slikovnice

More ili kako su se mama i tata upoznali je zanimljiva slikovnica autora Kašmira Huseinovića i ilustratorice Andree Petrlik Huseinović u izdanju Kašmir prometa. Djevojčica Maša u njoj će vam ispričati zašto toliko voli more i Slano. Ispričat će vam i sve o svojoj velikoj obitelji koja ljetuje zajedno u mjestu u kojem su se njena mama Mirna, glumica i njen tata Krešo, profesor hrvatskog i književnosti upoznali gotovo kao u filmovima.

Ispričat će vam i o svom starijem bratu Hrvoju koji obožava čitati knjige. I koji voli more. Divne ilustracije, prekrasne boje i detalji krase ovu slikovnicu o ljubavi. Ljubavi između roditelja, ljubavi prema obitelji, ljubavi prema moru. Uživat ćete, sigurna sam.

Iz života jednog mrava je divna slikovnica domaće autorice Marijane Križanović i ilustratorice Lane Hudine u izdanju nakladnika Eskadrila. Jedan mali mrav je, baš kao i svi mi, cijele godine naporno radio i na koncu odlučio otići na odmor. A gdje drugdje, nego na more. Odlična priča u već poznatim Marijaninim osmercima i divne Lanine ilustracije prepune detalja povest će vas na jug, na plažu i more gdje cvrčci cvrče, a sunce veselo grije.

I za kraj, remek djelo ilustracije, Ocean do neba braće Fan u izdanju Meandar Media. Slojevita priča, djeci vrlo jednostavna. Jer oni će u ovoj slikovnici iščitati priču o dječaku Finnu koji kreće na avanturu života, plovidbu na kojoj će doći do mjesta gdje ocean dodiruje nebo. A nama odraslima, ova je priča ipak malo složenija i slojevitija. Priča o smrti, o gubitku i tuzi.

Finn je dječak koji je ostao bez djeda, živi uz more i sjeća se priča koje mu je djed pričao o mjestu gdje ocean dodiruje nebo. Djedu u čast, Finn odlučuje napraviti brod za dugu plovidbu. I tu počinje Finnova avantura. On slijedi veliku zlatnu ribu koja ga vodi do mjesta gdje ocean dodiruje nebo. Ilustracije su prava umjetnička djela, ali od braće Fan manje se ni ne može očekivati.

ljeto uz slikovnice

Fotografije: Marija Bratonja

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće