Što djeca trebaju znati o razvodu roditelja?

Pet, 4.12.2020.

Razvod je jedan od najstresnijih događaja kako za roditelje tako i za dijete. Popraćen je zahtjevnim odlukama, raznim emocionalnim stanjima, te zahtjeva poseban pristup i podršku cjelokupnoj obitelji. Statistike u Hrvatskoj govore da se svaki treći brak nađe pred tim pitanjem, tako da je itekako važno sve više pažnje pridavati najboljim mogućim rješenjima za dijete u datoj situaciji. Danas znamo da je bolje odabrati razvod nego loš brak.

Dijete treba sretne i zadovoljne roditelje, a ne one koji su ostali zajedno zbog djeteta. Tako učimo dijete kako preuzimati odgovornost za sebe i svoje postupke, a ne stavljati teret nesretnog braka na njegova leđa. Djetetu ne šteti razvod, već mu štete svakodnevni sukobi kojima je izloženo. Odluka o razvodu nije nimalo laka niti za roditelje, a niti za dijete. U toj multikompleksnoj situaciji, ne smijemo zaboraviti na potrebe djeteta, te da dijete treba biti na prvom mjestu. Dijete nikako ne smije biti u središtu sukoba.

Kako razgovarat s djecom o razvodu

Kako razgovarati s djetetom , ovisi o njegovoj razvojnoj dobi i mogućnostima sagledavanja svijeta oko sebe, te percepciji sebe.

Djeca predškolske dobi, nalaze se u egocentričnoj fazi, te gledaju svijet polazeći od sebe. Upravo zbog toga dijete nije važno zamarati s mnoštvom detalja, već je važno reći samo najosnovnije informacije, pazeći pritom da oba roditelja budu prisutna, te da mu zajednički iznesu novonastalu odluku. Roditelji u toj situaciji trebaju biti emocionalno stabilni, te ne dopustiti da njihove emocije preplave i prenose se na dijete.

Kako će dijete gledati na razvod, te kakvu će sliku o cjelokupnoj situaciji stvoriti, ponajviše ovisi o ponašanjima roditelja, njihovoj zrelosti, mogućnosti samokontrole, i suradljivosti s ciljem održavanja odnosa koji u fokus stavljaju dobrobit djeteta.

Djetetu su jednako važni i mama i tata, te to je potrebno imati na umu čitavo vrijeme, kako mentalno zdravlje djece ne bi bilo narušeno. Podrška, pozitivne riječi, afirmativni način komunikacije, suradnja između oba roditelja, pozitivne činjenice o roditeljima, te dostupnost roditelja od izuzetne su važnosti. Tako dijete dobiva poruku da je vrijedno ljubavi, da su roditelji i dalje tu za njega, i da su mu spremni pružiti podršku i sada, ali i dalje kroz život.

Kako razgovarat s djecom o razvodu

Važno je naglasiti da razvod nije krivnja djeteta, te je važno staviti naglasak na roditeljsku ulogu. Dijete treba oba roditelja, te negativno govorenje o drugom roditelju u prisustvu djeteta može imati negativne posljedice za samo dijete i njegovo mentalno zdravlje. Također, roditelji bi se trebali suzdržavati i ne kritizirati drugog roditelja, njegove odluke ili odgojne stilove pred djetetom. Djeca ne smije biti izložena sukobima roditelja, niti se koristiti kao sredstvo za prenošenje poruka.

Potištenost, povučenost, agresivnost ili tuga mogu se pojaviti tijekom cjelokupnog procesa kod djeteta.

Pritom je važno dopustiti djetetu da izrazi svoje emocije, zabrinutosti, te ga je slobodno postavljati pitanja, uz naglasak kako dijete nije krivo za razvod. Često tijekom terapijskog procesa djeca navode neke banalne stvari (bio sam zločest, pojeo sam sav čips...), koje oni tumače kao vlastitu krivnju za razvod. Tako da je potrebno djetetu jasno dati do znanja da je to odluka roditelja, i nema nikakve veze s nekim postupkom ili ponašanjem djeteta, te da ga oba roditelja jednako vole i budu uz njega i dalje kroz život.

Na kraju, dijete će prihvatiti razvod na onaj način kako razgovarate s njime o tome, kako ga informirate o cjelokupnoj situaciji, o vašoj zrelosti i načinu nošenja s istom.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće