Sirovi proljetni izazov - buđenje uz voće i povrće

Čet, 18.5.2017.

Odlučila sam se na malo motivacije. Obostrane. Iako ja mrzim motivacijske govore, teatralna uvjeravanja u nešto što netko misli da je dobro za mene.

U zadnje vrijeme sam se susrela (sasvim slučajno ili ne) s ljudima koji su umorni. Ma ne samo fizički. Bez volje za životom.

U svojim kasnim tridesetima ili četrdesetima, kad im djeca više nisu zahtjevna i mala. Kada bi se trebali i mogli više posvetiti sebi, otkrivati nove izazove, nove interese, mijenjati poslove, raditi na sebi ispočetka, biti visoko motivirani..
Ti ljudi su ostali bez volje za životom, a s tisuću zdravstvenih problema, umorom, slabim živcima. Čekaju da nestanu, u međuvremenu ispijajući 10. čašu Coca-cole i ne znam koju po redu šnitu kruha, bio on bezglutenski ili ne (sasvim svejedno)!

I onda, kako da šutim? A meni se trči, putuje, hoda, piše, stvara....

Bila sam i ja tamo nekada, gdje su oni sada.. Znam i ne osuđujem. Ne daj bože. Samo mi je žao. Jer ja bih da zajedno putujemo, da smišljamo nove pustolovine u srednjim četrdesetima, da stvaramo čuda, jer djeca su već velika i svijet je velik i treba ga upoznati. A tako je još puno vremena ostalo.

sirovi proljetni izazov
Foto: Nasja Duplančić

Kažu da bi bilo idealno jesti 8-10 obroka sirovog voća/povrća dnevno. Kad pročitate ovakvu informaciju, pomislite:” Kako da ne!” i već se vidite kako 8 puta dnevno sjeckate povrće i radite salate. I zaključite kako je to jedino izvedivo ako date otkaz, po mogućnosti pošaljete djecu da žive s bakom i djedom i još uvijek vam se čini da ne bi imali dovoljno vremena za 8 salata dnevno.

I onda odustanete. Tu smo jaki. U odustajanju.

Ovaj način prehrane najvažnije je uvesti početkom proljeća. Za buđenje, energiju, čišćenje naše ispaćene jetre od teške hrane tijekom hladnih mjeseci, za raspoloženje, probavu, koncentraciju, volju za životom, za ljepšu kožu, za rješavanje celulita, nečistog tena, topljenje sala, za upoznavanje novog sebe.

Da rezimiram....govorim vam iz vlastitog iskustva! I ne lažem.

Za početak, razjasnimo neke stvari! Porcija nije ogromna zdjela salate. Porcija je veličina šake, odnosno, koliko u šaku stane. Sok od jednog limuna je već jedna porcija....1 rajčica je jedna porcija, 5-6 rotkvica je jedna porcija..... šaka grožđica...itd... I nema potrebe sjeckati, slagati, miješati, dodavati začine... Već smo uštedjeli užasno puno vremena...

Dakle, moguće je i jednostavno je, a tijekom proljeća i ljeta kada plodova ima u izobilju, ništa jednostavnije...Na posao umjesto pola kruha punjenog mortadelom i gaudom s malo majoneze ponesem sljedeće (samo za primjer, da vam olakšam, ali kombinacija ima tisuću):

  • šaku orašastih plodova i šaku grožđica
  • 3 mrkve
  • zeleni kašasti sok (2 šake špinata, šaka jagoda i jedna banana) – tu smo riješili 7 porcija.
  • Kod kuće pojedite salatu za večeru i sok od limuna i naranče—–gotovo! Barem što se “sirovog dijela tiče.”
  • Naravno da ćete ručati cjeloviti kuhani obrok i večerati još nešto po želji, ali sirovi obroci će od vas malo po malo stvoriti novog vas. Onakvog kakvi želite biti...Veseli, bez stresa, optimistični...Zar nam to ne treba svima?

sirovi proljetni izazov
Foto: Depositphotos

A djeca? Koliko sirovog jedu vaši najmlađi?

Imate li običaj servirati šarenu salatu za međuobrok ili su tu još uvijek masne krafne i kruh sa salamom i sirom? Koliko voća, povrća, sjemenki, orašastih plodova i sušenog voća vaša djeca grickaju umjesto čipsa? Koristimo li darežljivost prirode u proljeće i ljeto? Jedemo li dovoljno sezonskog voća i povrća ili su nam i dalje krumpir i banane glavne namirnice?

sirovi proljetni izazov
Foto: Depositphotos

Ako mislite da je teško, nije! Kad osjetite proljeće u sebi, poželjet ćete taj osjećaj zauvijek. Kako bih motivirala sebe i vas predlažem da dijelimo slike sirovih užina, obroka koje jedemo na dnevnoj bazi. Ne mora ih biti točno 8 ili 10, ali ovo su brojke kojima težimo.

Neka nam sirova hrana bude iz ekološkog uzgoja, od malih proizvođača, iz vlastitog vrta ili barem dobro oprana prije konzumiranja u octu i vodi.

I još nešto vam imam za reći: JESTE LI SPREMNI?

I baš bih voljela da dijelimo dojmove i promjene koje se događaju! Jer kakav je to čovjek koji se ne mijenja? Bez promjena smo umorni, tromi i dosadni! Sebi i drugima.

Za više recepata posjetite www.mamajasamgladan.com

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće