Voćne i povrtne kašice

Čet, 26.10.2017.

Nedavno smo imali priliku promatrati aferu oko povrtnih kašica jedne renomirane firma za proizvodnju dojenačke hrane. Navodno nisu ništa krivi, kašica je više nego dobra, u pitanju se nekakve “igre”. A ja se pitam zašto bi mi uopće sudjelovali u nekakvim igrama? Zašto bi netko uopće kupovao gotove voćne i povrtne kašice. Nemam ništa protiv njihove upotrebe u nekakvim izuzetnim situacijama, kad niste kod kuće, kad niste stigli, kad je nešto izvan planova... Život je danas ubrzan, pun izazova. Ali svakodnevno?!?

Oko nas toliko svježeg voća i povrća, pogledajte malo na placu, pogledajte malo u susjedove vrtove. Svaka bakica će vam rado dati svoje povrće za vašeg bebača, dapače bit će ponosna da može učiniti nešto pozitivno za novog malog susjeda, tu su i OPG-ovi certificirani za ekološki uzgoj voća i povrća. Krenite malo na selo, vidjet ćete kolike su domaće, starinske sorte jabuka neobrane. Sigurno ih nitko nije tretirao nikakvim pesticidima, niti insekticidima, samo ih treba ubrati i pripremiti.

vocne i povrtne kasice

Postoji još jedna loša navika mladih mama, a nametnuta je u zadnjih 10-tak godina, sve u blender. Pa blender svojom velikom brzinom uništava elektronsku strukturu hrane, a to sigurno nije ono što čovjeku treba, uništena hrana. Da, i sve majke vele, blendamo da mu se “ne zaleti”, pa čekajte svi danas živući i stariji od 20 godina, preživjeli su bez blendera, nitko se nije zadavio hranom usitnjenom vilicom, nožem i ribežom. Svi smo znali jesti uredno usitnjenu hranu.

Danas uz ove silne blendere, imamo djecu stariju od godinu dana s po 10 zubića, koje uopće ne upotrebljavaju, jer ne znaju žvakati hranu. A žvakanjem započinje proces probavljanja hrane u našem tijelu. Ne jedu ništa što nije čista pašteta, samljevena do krajnjih granica. Odgajamo djecu koja uopće ne znaju jesti, ne uče nove pojedinačne okuse, nego im se sve smiješa i izblenda, i kao nekakva amorfna masa stavi na tanjur.

vocne i povrtne kasice

Pa za pripremiti voćnu ili povrtnu kašicu treba maksimalno pola sata. I znajte da u takvoj kašici nije samo voće i povrće, nego je i VAŠA LJUBAV dok ste je pripremali za svoje dojenče. A takva kašica pripremljena s majčinom ljubavlju ima sasvim drugačiji okus.

S poštovanjem Vaša doktorica!

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće