Vrtlarite s klincima

Pon, 10.12.2018.

U današnje vrijeme pronaći način da Vaše dijete jede zdravu i izbalansiranu hranu pravi je izazov. Ne toliko zbog toga što je vrlo teško pronaći zaista organski uzgojenu hranu, već zbog toga što djeca odbijaju jesti većinu povrća. Pitate se zašto je to tako kada smo i mi kao klinci jeli povrće koje je zapravo bilo ukusno.

Voće i povrće u trgovinama izgleda predivno, čak su i cijene prihvatljive, ali je ono vrlo neukusno. Raste u plastenicima, sunca je vidjelo samo prilikom transporta do trgovine, pa ne želimo niti nagađati kada je uopće bilo ubrano. A zakon kemije nalaže da nema fotosinteze bez sunca. Je li to dovoljan razlog da čim prije započnete vrtlariti s vašim klincima?

Vrtlarenje nije zahtjevan posao. Toliko je evoluiralo da nužno ne trebate imati komad vrta, čak niti teglu, a niti uprljane ruke.

Različite vrste povrća postale su ukras balkonima, a puzajuće biljke na improviziranim pergolama u vrtu prava mala umjetnička djela.

Poigrate li se različitim bojama i oblicima voća i povrća, sigurna sam da djeca neće moći odoljeti probati ih na licu mjesta. Osim pogodnosti koje vrtlarstvo nosi fizičkom zdravlju vašeg djeteta, treba spomenuti i utjecaj na mentalni razvoj. Obveza koju djeca imaju zbog svakodnevne brige oko biljaka, stvorit će osjećaj njihove važnosti, a bilježenje napretka oko biljke, bilo fotografijom, crtežom ili kakvim matematičkim zadatkom, uvelike će utjecati na mentalni razvoj malih vrtlara.

vrlarite s klincima

Ne trebam spominjati koliko djeca zemljom vole zaprljati ruke. Uzmemo li u obzir da će u vremenu provedenom u vrtlarenju biti na svježem zraku, na suncu, družeći se s roditeljima i vršnjacima, dovoljan je razlog da vrtlarenje postane gotovo svakodnevna aktivnost. U doba informatizacije, kada svijet djeci postaje nešto imaginarno, roditelji neprestano pokušavaju pronaći način kako se približiti i kvalitetno provoditi vrijeme. Druženje treba započeti tijekom hladnih zimskih mjeseci i to crtanjem gredica, odabirom biljaka, alata, obuća i odjeće, što malim budućim vrtlarima može biti vrlo zanimljivo.

Djeca su vrlo nestrpljiva bića, pa stoga za uzgoj treba odabrati biljke koje brzo rastu.

Ne treba forsirati ono što ne vole jesti, primjerice cvjetaču ili kelj pupčar. Radije se odlučite za one biljke koje će ih se dojmiti i otvoriti im vrata u svijet vlastitog uzgoja. Zato ih je tijekom proljetnih mjeseci na otvorenom zaposlite sjetvom raznih vrsta salata, graška i šarene blitve, a u toplini doma sjetvom rajčica, krastavaca i tikvica.

Možete li samo zamisliti sreću na licu vašeg mališana kada ugleda prvi proklijali grašak? Kada ga za nepunih mjesec dana ubere i shvati koliko je sladak? Vjerojatno će na tanjuru nekoliko puta tjedno tražiti „rizi-bizi“.

Iako ste se do sada susretali sa savjetima kako su rotkvice idealne za vrtlarenje s djecom, osobno iskustvo govori nešto sasvim drugačije. Naime, rotkvice su dobre samo zato što ih već za 20 ak dana možete brati, ali svojom ljutkasto gorkastim okusom odvratit će klince od vrta. Radije se odlučite za salate. One baby-leaf vrste, zbog brzog rasta, idealne su da klincima također pokažete kako i salata može biti beba, mnogo ukusnija od one glavate iz trgovine.

vrlarite s klincima

Najčešće pitanje s kojim se susrećem je kada započeti vrtlariti s klincima? Koliko dijete mora biti staro da bi bilo spremno? Djeca su uvijek spremna za vrtlarenje! Bez obzira imaju li jednu ili 10 godina, oni su spremni.

Moja treća ljubav, nakon kćeri i muža, je vrtlarenje. Ta je ljubav rezultirala grupom na društvenim mrežama „Marica vrtlarica“ koja je kroz godine prikupila toliku količinu ljudi da je vrtlarenje jednostavno postalo moj život. Zato je nekako i prirodan slijed bio uvesti kćer u tu priču. Susjedi su mi se smijali dok sam u 7. mjesecu trudnoće plijevila gredice i komentirali su – kćer mora biti mala vrtlarica. Danas, tri godine poslije, ona ima svoj alat i svoju gredicu u kojoj rastu začini, salata, krastavci i grah. Iako zvuči nemoguće da sve to skupa bude na istom mjestu, biljke luduju, a moja mala vrtlarica sva ponosno kopa po gredici i viče: „mama gledaj kako se to radi“. I istina je, stvarno joj dobro ide.

Zajedno sijemo, sadimo, beremo i uživamo u svježem zraku, a najveće zadovoljstvo je vidjeti srnu ili zeca kako nas gleda sa susjednog brijega. Vrijeme provedeno daleko od mobitela, televizije, života u gradu i smoga, već sada ostavlja trag u njezinom odgoju.

Fotografije: Depositphotos

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće