Glas zdravog razuma

Pet, 24.3.2017.

Sva nauka je već na internetu. Pokušat ću na ovom portalu biti glas zdravog razuma. Pokušat ću vas roditelje malo prizemljiti.

Pokušat ću vam pokazati da se ništa specijalno ne zbiva, da su djeca uvijek bila “špurava” / stari naziv za slab apetit/, da su djeca uvijek imala “šmrklave” nosiće, da su uvijek kihala i kašljala, da se najmanje vole igrati igračkama, da vole biti vani, da moraju ispucati svoju energiju, da najčešće nemaju nikakve dijagnoze, bez obzira na šta se žalila.
Ipak je velika većina djece zdrava. Problem je u nama, roditeljima, kojima su djeca projekt, u nama roditeljima, koji dovoljno ne poznajemo svoju djecu, već im namećemo svoje zahtjeve, a često i nemamo dovoljno vremena za sve životne izazove.

Mi želimo da nam je dijete uredno, čisto, počešljano, za modnu pistu, i pošaljemo ga na igranje, a ono se zamisli zaprljalo. Želimo da jede ono što mi želimo, u vrijeme kad mi želimo, da mu u slučaju potrebe, ako je malo gladno odmah dostavimo nekakvu slatkišicu, da nije šmrcavo, kihavo, ili ne daj bože bolesno, odmah ga vodimo doktoru, da on vidi šta se zbiva, nije li možda “strašno” bolesno.
A i na internetu, kojeg konzultiramo, same strašne bolesti. Stručnjaci nam objašnjavaju pod kakvim smo sve opasnostima, ako jedemo jaje, ali i ako ne jedemo jaje, ako pijemo vodu, ili ne pijemo vodu itd, itd. Za sve postoji za i protiv, pa i nije se lako snaći. A skoro svaka bolest tu završi teškim komplikacijama.

Skoro da se čovjek zapita, uz sve ove strahote, kako smo mi kao vrsta uopće preživjeli, kako to da nismo poput dinosaura odavno izumrli. Pa nismo, jer ipak nije sve tako strašno kako se piše. Doba je kad nam je sve dostupno, sve pri ruci, pa zašto mi ne bismo našoj djeci pružali sve što nam je u mogućnosti.
Postavlja se pitanje da li to našem djetetu treba? Nismo li sve polako izokrenuli. Ne radimo li možda od “buhe slona”. Ili smo podlegli općoj teoriji zavjere. Širenju straha od svega što se inače zove normalan život. Morat ćemo se okrenuti prema zdravom razumu i želim vas u narednim temama suočiti sa svakodnevnim problemima, začinjenim zdravim razumom. Čujemo se u nastavku.

Vaša doktorica!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće