Dan svjesnosti o autizmu

Pon, 27.3.2017.

Svake godine 2. travnja diljem svijeta obilježava se Dan svjesnosti o autizmu

Obzirom da je broj dijagnosticiranih osoba s tim poremećajem u značajnom porastu, važno je da se zajednica educira o njemu i pomogne u otklanjanju prepreka s kojima se te osobe susreću. Kako bi skrenuli pažnju javnosti na sve veći problem ovog složenog poremećaja, Ujedinjeni narodi su 2007. godine donijeli odluku da se 2.travnja obilježava Dan svjesnosti o autizmu. Ove godine je deseto obilježavanje toga dana pod sloganom “Rušimo barijere autizma - izgradimo pristupačno društvo”.

Autizam je neurorazvojni poremećaj koji se javlja u različitim oblicima i zahvaća sve oblike funkcioniranja osobe

Simptomi variraju od osobe do osobe, kod nekih se mogu uočiti vrlo brzo po rođenju dok se kod drugih uočavaju tek s dvije godine kada dolazi do prestanka stjecanja novih vještina i/ili gubitka već stečenih. Komunikacija je jedno od zahvaćenih područja i često roditelji upravo prvo uočavaju da nešto nije u redu na tom području.

Ovo su neki od znakova koji u dobi od dvije godine mogu upućivati na postojanje teškoća iz spektra autizma:

  • kontakta očima nema ili je on kratak i dijete ga rijetko inicira. Dijete koristi periferni vid dok gleda druge osobe ili predmete. Može nam se činiti da dijete gleda “kroz nas”.
  • dijete ne koristi osnovne geste da komunicira svoje želje i potrebe, umjesto toga dijete vrišti, cvili i plače bez svjesnosti da osoba treba više informacija da zaključi što dijete zapravo želi.
  • govor se ne razvija. Ponekad se govor i počne razvijati, ali dijete ga ne koristi u komunikacijske svrhe (npr. dijete ponavlja reklame, djaloge iz vrtića i sl, dakle govori bez namjere da komunicira s drugima).
  • dijete donosi odraslima predmete samo kada mu je potrebna pomoć (npr. donese čašu kada je žedno ili donese igračku kada ju treba popraviti).
  • dijete vodi osobu za ruku do željenog predmeta, ali ju pušta čim dobije što želi, tj. čim je osoba poslužila svrsi.
  • dijete pokazuje minimalnu ili nikakvu sposobnost imitiranja radnji drugih osoba, a socijalna uzajamnost je slaba ili nikakva


Čak jedna trećina osoba s ovim poremećajem je neverbalna, a oni koji su i verbalni, često ne komuniciraju funkcionalno.

dan svjesnosti o autizmu
Foto: Depositphotos

Već vrlo rano se u djetetovom razvoju mogu prepoznati i uočiti odustupanja u komunikaciji koja mogu ukazivati poteškoću. I dalje je učestalo pogrešno mišljenje da se dijete treba i može odvesti logopedu tek onda kada verbalno komunicira jer logoped ne može raditi s djetetom koje ne govori.

Logoped se ne bavi samo s govorom i jezikom nego i sa komunikacijom koja se razvija vrlo rano i ne ostvaruje se samo govorom, a ona je itekako oštećena kod osoba s poremećajem iz autističnog spektra.Čim se ranije poteškoća uoči veća je šansa da će se učinkovitije i brže adekvatnom terapijom ukloniti ili barem ublažiti. Stoga je rano uočavanje i rana intervencija jako važna.


Nemojte oklijevati u traženju savjeta ukoliko imate nedoumica u vezi komunikacijskog razvoja svoga djeteta. Ukoliko ste čitajući navedene znakove uočili da bi komunikacija Vašeg djeteta mogla na bilo koji način odstupati, potražite logopeda koji ima iskustva u radu s djecom niže kronološke dobi koji će, u slučaju da se radi o nekoj teškoći ili samo o kašnjenju u razvoju, pravodobno otkriti i uključiti dijete u terapiju.


Mia Marčec, prof.logoped

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće