Cijepljenje

Sri, 3.5.2017.

Ponovno se u medijima počelo postavljati pitanje opravdanosti cijepljenja djece. Spominju se tu nekakve teorije zavjere, netko želi uništiti našu djecu.Antivakcinalni pokret je opet dobio veliku pažnju medija.

Pitanje svih pitanje je, šta bi se desilo da se prestanemo cijepiti? Odgovor na to pitanje nema nitko. Da li ništa, što je malo vjerojatno, ili bi naša djeca ponovno oboljevala od bolesti koje su sada faktički navažne, i javljaju se vrlo rijetko, ili u puno blažim oblicima, ili ih uopće nema.

Danas je sve biznis, pa vjerojatno i cijepivo. Ali pitanje je zašto je cijepivo nastalo, da li zbog biznisa ili očaja ljudi koji su imali zdravo dijete, koje se razboljelo i npr. nakon infekcie virusom poliomijelitisa, ili je umrlo ili ostalo trajni invalid kao para ili hemiplegičar.Da li je itko vidio pravi hripavac? Ja sam vidjela samo jedan, 1984 godine, kao mlada liječnica, faktički tek početnik, i dan danas znam ime i prezime tog tada djeteta. Vjerujte mi, sve ovo što danas djeca kašljaju je “šala-mala” prema pravom hripavcu.Vjerujte ne biste to voljeli vidjeti kod svog djeteta. Tetanus sam vidjela kao student na klinici, tamo 80-ih godina, da vam ne govorim koje traume su proživljavali mjesecima, ti stari pacijenti, mladih tada nije bilo , jer su sva djeca bila cijepljena.

Vriola vera, velike boginje, zadnji su cijepljeni 70-ih godina, nestala je sa zemljine kugle kao bolest i više se nitko ne cijepi. Postoje pokušaji da se i druge bolesti maknu sa zemljine kugle i da se cijepivo ukine. No antivakcinacijski pokret to stalno prolongira, te se pojedine bolesti, taman kad mislimo da smo u mogućnosti izbaciti cijepivo ponovno jave. Da vam ne govorim zašto se cijepi npr.rubeola. Pa to je uglavnom kod djece blaga bolest, ali virus napada plod kod trudnica, pa se rađaju djeca, gluha, slijepa s mentalnom retardacijom. I ta rubeolarna embriopatija je faktički nestala s naših prostora. Pa zar želimo da nam majke ponovno rađaju djecu sa rubeolarnom embriopatijom?

I dobro je rekla jedna moja pacijentica kad smo razgovarale o cijepljenju njezinog djeteta. Pa možda je ovaj antivakcinalni pokret, pokret teorije zavjere, kako bi naša djeca ponovno bila izložena teškim bolestima, protiv kojih sada cijepimo.
I ponovno ponavljam kako je sve počelo, nije se loše ponekad vratiti na početak i pitati se zašto je cijepivo nastalo???
Drage majke iz antivakcinalnog pokreta, vaša su djeca još zaštićena, jer ste vi same cijepljene, a i druga djeca su cijepljena. Što će se desiti kad padne kolektivni imunitet, vidjet ćemo. Samo nemojte tada reći da vam nitko nije dovoljno objasnio zašto se djeca cijepe.

S poštovanjem Vlatka Putar-Kranjc, spec.pedijatar

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće