Bioskin Sensitive balzam u službi atopijskog dermatitisa
Foto: Elbi Medikal d.o.o./ SPONZORIRANI ČLANAK

Bioskin Sensitive balzam u službi atopijskog dermatitisa

Sri, 3.5.2017.

Atopijski dermatitis je kronična upalna bolest kože.

U većini slučajeva javlja se u ranom djetinjstvu, između drugog i šestog mjeseca života, no može se javiti i u odrasloj dobi. Znanstvena istraživanja pokazuju da djeca imaju genetsku predispoziciju za razvoj atopičnog stanja kože. Takva djeca imaju izrazito suhu kožu s crvenilom na obrazima, a nerijetko im i roditelji pate od atopijskog dermatitisa.

U dojenčadi i djece do druge godine života atopijski dermatitis se najčešće javlja na licu, naročito na obrazima, vlasištu, vratu, trupu, vanjskoj strani ruku i nogu.

Kako dijete odrasta dolazi do lokalizacije te kroničnog tijeka bolesti. Stoga je kožu potrebno adekvatno njegovati i hraniti, kako bi se nadomjestili lipidi i proteini te ograničilo daljnje isušivanje kožne barijere. Atopijski dermatitis najčešće je rezultat kombinacije nasljeđa i okolišnih čimbenika. Uslijed genetskog manjka proteina i lipida dolazi do promjena na kožnoj barijeri, povećava se propusnost kože i transepidermalni gubitak vode. Ove promjene vode ka osjetljivosti na alergene te razvoju i širenju bakterije Staphylococcus aureus. Dolazi do upalnog procesa koji uzrokuje svrbež i ljuskanje kože te pojavu ekcema.

Ekcemi se najčešće javljaju zimi i u početku su crveni i mekani, a s vremenom postaju zadebljani i suhi.

Premda su boja, jačina i mjesto osipa različiti, osip uvijek svrbi. Stanja koja mogu dovesti do pogoršanja su izloženost alergenima i iritansima, emocionalni stres, promjene temperature ili vlažnosti, sekundarne bakterijske infekcije kože i dodir s nadražujućom odjećom.

TUBA Bioskin Sensitive

Vodeći računa o potrebama suhe i osjetljive kože sklone atopiji Elbi Medikal razvio je potpuno prirodnu formulu, Bioskin Sensitive balzam.

Kombinacija hladno prešanih ulja trputaste lisičine, tamanu ulja, ulja sjemenki noćurka, shea maslaca i pročišćenog zeolita (klinoptilolit) djeluje umirujuće i regenerira oštećenu hidrolipidnu barijeru. Preporučujemo ga koristiti i kod crvenila izazvanog UV-zračenjem, kao prevencija nastanku strija, kod pelenskog osipa i nakon uboda insekata, za njegu izrazito suhe kože kao i kod psorijaze.

Ulje trputaste lisičine sadrži dobar omjer omega 3, 6 i 9 masnih kiselina, gama-linolenske i stearidonske kiseline. Kombinacija ovih masnih kiselina obnavlja i jača gornji sloj kože, nadopunjava hidrolipidnu barijeru i time sprječava transepidermalni gubitak vode.
Tamanu ulje djeluje antibakterijski, fungicidno i protuupalno, pospješuje zacjeljivanje rana i jedno je od najjačih do danas poznatih antivirusnih ulja. U njemu dominiraju oleinska, linolna, palmitinska i stearinska kiselina. Zasluge za njegovu učestalost upotrebe imaju aromaterapeuti francuske škole aromaterapije.

Ulje sjemenki noćurka sadrži višestruko nezasićene masne kiseline, linolnu i gama-linolensku kiselinu te do 8% zasićenih masnih kiselina. Pomaže kod kroničnih upalnih stanja kože i vrlo dobro njeguje suhu i ljuskavu kožu.

Bioskin Sensitive razmazano

Shea maslac biljna je mast bogata stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, provitaminom A, vitaminom E i alantoinom. Štiti kožu od vanjskih utjecaja i isušivanja, vraća joj vlažnost i mekoću. Djeluje protuupalno, duboko prodire u kožu te je regenerira.

Pročišćeni klinoptilolit (zeolit) je prirodni mineral nastao miješanjem vulkanske lave s podzemnim alkalnim vodama. Ima rešetkastu strukturu i bogati je nosač esencijalnih mikroelemenata poput natrija, kalcija, kalija i magnezija. Na principu ionske izmjene zeolit će iz kože „pokupiti“ štetne tvari (negativno nabijene čestice) te istu obogatiti navedenim mikroelementima. Potiče epitelizaciju kože, ubrzava zacjeljivanje rana, smanjuje pojavu svrbeža, peckanja i zatezanja kože.

Zbog svog sastava Bioskin Sensitive balzam je izvrstan i kod pelenskog osipa te za njegu izrazito suhe kože djece i odraslih.

Jelena Pobrić, dipl. ing. biotehnologije, fitoterapeut

Fotografije: Elbi Medikal d.o.o.

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće