Dječje gliste
Foto: Depositphotos

Dječje gliste

Čet, 22.10.2020.

U praksi, trenutno je sve češća infestacija dječjim glistama, te osjećam potrebu podsjetiti roditelje kako prepoznati bolest, kako ju liječiti i kako spriječiti obolijevanje.

O čemu je zapravo riječ?

Dječje gliste su paraziti koji uzrokuju infekciju crijeva. Prema građi razlikujemo malu i veliku dječju glistu. Najčešća je mala glista, Enterobius vermicularis koja izgleda poput bijelog končića duljine 3 – 10 mm. Vrlo je raširena, čak i u razvijenim zemljama.

Kako se prenosi?

Gliste se unose u tijelo uglavnom prljavim rukama. Jajašca se mogu nalaziti na zemlji, pijesku gdje se djeca igraju (noću možda tamo psi i mačke vrše nuždu, zato pijesak za igranje treba preko noći prekrivati), na odjeći, posteljini, donjem rublju, zagađenoj vodi, hrani ili općenito u prirodi, gdje im pogoduju topli i vlažni uvjeti. Jajašca mogu na sobnoj temperaturi preživjeti i do tri tjedna. Životni ciklus gliste – jajašce, larva i odrasla glista – odvija se unutar ljudskog tijela i traje 2 do 6 tjedana. Ženka iz crijeva otputuje do perianalne regije (obično noću) da bi položila jajašca između kožnih nabora. Nakon 4 dana iz jajašca se izliježu larve koje se vraćaju natrag u završni dio debelog crijeva. Dijete se može ponovo zaraziti prljavim prstima ako dira perianalno područje i nakon toga ih stavlja u usta. Takav način prijenosa zovemo autoinfekcija i tako se infekcija može dugo zadržavati u tijelu.

Simptomi bolesti?

Glavni simptom je svrbež u području anusa, koji se obično pogoršava noću kada gliste putuju do izlaznog dijela debelog crijeva kako bi polagale nova jajašca. Moguć je i svrbež nosa (dijete čeprka po nosu). Kod djevojčica je specifičnost, uz svrbež, pojava vaginalnog iscjetka. Zbog svrbeža je moguće pucanje kože što može uzrokovati sekundarnu bakterijsku infekciju. Bolovi u trbuhu i mučnina mogu upućivati na prisustvo glista. Dijete se može žaliti i na bolove u mišićima ruku i nogu, vrtoglavicu. Primjećuje se kod djeteta manjak energije i brže umaranje, slabiji apetit, bljedilo, manjak koncentracije i pažnje.

gliste
Foto: Depositphotos

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja jednostavno, pronalaskom glista u stolici jer su one vidljive prostim okom. Ako sumnjamo na njih a ne vidimo ih dijete upućujemo na perianalni otisak i analizu stolice. Gliste se znaju grupirati te treba uzorak stolice uzimati s više mjesta. Postoji mogućnost da dijete ima gliste ali se ne nađu u stolici. Veća je vjerojatnost pronalaska jajašca oko anusa. Prije uzimanja perianalnog otiska dijete ne smijemo prati da ne isperemo eventualno prisutna jajašca, osim ako ima stolicu obrisati papirom. Komadić ljepljive trake (selotejp) se postavlja iznad kožnih nabora i analne regije a nakon toga se zalijepi na predmetno stakalce i na mikrobiologiji pregledava pod mikroskopom.

Kako bolest liječimo?

U liječenju male dječje gliste koriste se mebendazol tablete, koje se zbog opasnosti od ponovne infekcije, preporučuje ponoviti nakon 14 dana. Zbog brzog i učestalog načina prijenosa, liječnici preporučuju liječenje svih koji su u čestom doticaju sa zaraženim djetetom. Kućni ljubimci su mogući izvor zaraze, stoga njih treba obavezno kontrolirati i po potrebi liječiti.

Koliko je to opasno?

Sama bolest koja se razvija nakon infekcije nije teška i ne ostavlja trajne posljedice, ali niti jednu bolest ne smijemo podcijeniti. Dijete ne može normalno funkcionirati uz prisutan svrbež, manjak energije i pomanjkanje pažnje. Velike gliste su opasnije jer iz probavnog sustava mogu prodrijeti u različite organe i uzrokovati ozbiljne kliničke slike ovisno o zahvaćenom organu i uz to vezane komplikacije.

Kako se sprječava zaraza?

Održavanjem osobne higijene možemo spriječiti zarazu i razvoj bolesti. Najvažnije je redovito pranje ruku, rutinsko čišćenje kućanstva, redovita promjena rublja, odjeće za spavanje i posteljine. Djecu treba konstantno upozoravati da tijekom igre ne stavljaju prste u usta!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće