17. festival cvijeća Zadarske županije

Uto, 25.4.2017.

U organizaciji Turističke zajednice općine Sv. Filip i Jakov i suorganizaciji općine Sv. Filip i Jakov, od 27.do 30.travnja 2017 održava se tradicionalni 17. Festival cvijeća zadarske županije.
Davne 1998 godine Sv.Filip i Jakov je proglašen za najuređenije mjesto u Zadarskoj županiji, a nakon toga je ta tradicija nastavljena i na ostalim županijskim natjecanjima. Turistička zajednica, kao inicijator brojnih aktivnosti, pridonosi činjenici da se Sv.Filip i Jakov često spominje kao „Cvjetna oaza zadarske županije“.
Potaknuti cvjetnom pričom 2001 i činjenicom sa se Sv.Filip i Jakov spominje kao mjesto koje su zadarski plemići odabrali za mjesto u kojem su se rado odmarali i u kojem su izgradili svoje ljetnikovce Turistička zajednica je pokrenula projekt Sajma cvijeća.

festival cvijeca zadarske zupanije

Prvi „mali“ Sajam cvijeća zadarske županije pod nazivom „Dan cvijeća u Sv.Filip i Jakovu“ trajao je samo jedan dan uz svega 5 izlagača, a nakon 15 godina izrastao je u Festival cvijeća koji traje tri dana s preko stotinu izlagača i sudionika uz brojne sadržaje od kojih su neki postali tradicionalni.

Manifestacija je uključena u manifestaciju Zadarske županije ”Dani županije”, održava se posljednjeg vikenda u mjesecu travnju u centru Sv.Filip i Jakova, okuplja veliki broj izlagača i proizvođača cvijeća te sudionika iz Hrvatske i inozemstva.

Obogaćena je raznim sadržajima i etno prezentacijama starih običaja kako našeg kraja tako i iz raznih krajeva Hrvatske. Uz izložbeni dio manifestacija ima i scenski dio u koji su uključeni polaznici dječjih vrtića zadarske županije, učenici osnovnih škola, kulturno -umjetnička društva, dalmatinske klape i sastavi.

festival cvijeca zadarske zupanije

Tijekom tri dana brojni posjetitelji mogu razgledati i kupiti cvijeće i sve vezano za cvijeće, sudjelovati na eko radionicama, prezentacijama, natjecanjima aranžera i uživati u kulturno- zabavnom programu.
Manifestacija uključuje aktivnosti zaštite i očuvanja baštine vodeći računa o zaštiti i očuvanju okoliša. Ovu cvjetno-turističku manifestaciju, prema procjeni, posjeti preko 20.000 posjetitelja.
Festival se održava pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, , Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, , Hrvatske zajednice županija, Grada Zagreba i Udruge Napredak.
Posljednjih godina se uklopio u projekt Hrvatska 365 jer se tradicionalno održava u predsezoni i jedan je od glavnih manifestacija i aduta novoosnovane PPS destinacije Biogradska rivijera –Centar Jadrana.

festival cvijeca zadarske zupanije

Od samog početka ima potporu od Turističke zajednice zadarske županije i Hrvatske turističke zajednice, a jedna je od značajnijih manifestacija koje obogaćuju Županijske dane.
Brojni medijski pokrovitelji prate nas dugi niz godina, a ove godine su to: Zadarski list, Narodni list, Novi radio, eZadar, Radio BNM, Varaždinska TV, Radio Dalmacija, Antena Zadar, B portal, Mreža TV, mjesečnik Vikend van Zagreba, , Europlakat d.d. i B1 plakati.
U realizaciji manifestacije uz brojne sponzore ( TN Croatia, TN Margarita maris, Smithers-Oasis Adriatica d.o.o., Bure commerce, Euroflora Zagreb, Reklama centar Zadar, Ocean orchide Dobrovnik iz Slovenije, Insigne Zagreb, Robi graf ) vjerno nas prati zlatni sponzor, Ilirija d.d. Biograd.

Svečanost otvorenja Festivala održat će se uz prigodni program u kojem sudjeluju Dječji vrtić „Cvit“ Sv.Filip i Jakov i učenici Osnovne škole iz Sv.Filip i Jakova uz sudjelovanje Zlatana Stipišića Gibbonija, UNICEF-ovog ambasadora dobre volje. Program će voditi Ljiljana Vinković.

festival cvijeca zadarske zupanije

Nakon svečanosti otvorenja nastavlja se kulturno-zabavni program na pozornici u šatoru u kojem će sudjelovat djeca KUD-a „Sv.Roko“ iz Sv.Filip i Jakova i goste iz Mohača, grada prijatelja iz Mađarske.

Cvjetne instalacije i uređenje parkovnih površina

Na dosadašnjim sajmovima su sudjelovali gospodin Emilio Prezziosi potpredsjednik zajednice cvjećara Rima i lord Cornelius Veldhuis iz Nizozemske koji održao prigodni Cvjetni show aranžiranja cvijeća. Također su se održavala prigodna natjecanja aranžera kao i razna savjetovanja, a nakon toga tradicionalno kvalitetno surađujemo s Ninom Jans-Sremec, dipl.agr. docent DUTCH MASTER OF FLORAL DESIGN..
Ove će godine cvjetna aranžerka Nives Stančin Oros iz Bjelovara prezentirati će se originalnom instalacijom pod nazivom “POGLEDAJ ME” koja će kao i uvijek otvoriti mjesto mašti u očima promatrača i potaknuti na razmišljanje.
Slovenski proizvođač orhideja OCEAN ORCHIDS iz Dubrovnika priredit će IZLOŽBU ORHIDEJA, pri čemu će se urediti originalan FOTO KUTAK

Nakon što se u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija nekoliko Županija prezentiralo kroz jedinstvene cvjetne instalacije ZIDOVI KOJI SPAJAJU, autora Udruge 3-5-8 iz Zagreba, Udruge za promociju cvijeća i cvjetnog dizajna.
Originalan primjer uređenja javne površine prezentirat će nam i ove godine MAGNOLIA iz Zadra koja je bila jedan od sudionika prvog Sajma cvijeća davne 2001 godine. Ove godine će se prezentirati s originalnom temom povezanom humanitarnom akcijom UNICEF-a.

festival cvijeca zadarske zupanije

SPIZA OD CVIĆA i prezentacija FILIPJANSKE TORTE

Cvijeće je prelijepo, mirisno, aromatično ali i....ukusno! 
Cvijeće kao hrana se koristilo još u doba starog Rima, a u kulturama Kine, Bliskog istoka i Indije i danas je sastavni dio ishrane.
Posebni sadržaj Festivala pod nazivom „SPIZA OD CVIĆA“ nudi nam već nekoliko godina cvijeće u potpuno novom obliku: kao gastronomski užitak u slatko-slanim verzijama.
Okuse priče o cvijeću kao sastavnom dijelu jela pripremaju nam ove godine Udruga Viola Odorata iz Splita pod voditeljskom palicom predsjednice Davorke Šalov Bobanović i Viktorija Čolić Serdar koje će tijekom tri dana nuditi originalne cvjetne slastice.
Učenici Osnovne škole pripremaju originalnu Filipjansku tortu koja će se uz degustaciju moći i kupiti u „Mini“ varijanti, kao originalni filipjanski gastro suvenir.

festival cvijeca zadarske zupanije

Modna revija CVJETNI ZAGREB, etno dizajnerice Mine Petre

Sastavni dio Festivala postala je i modna revija koja se tijekom godina gradila od ideje dizajnera do zadnje latice, kako bi se prezentirala ljepota cvijeća i ljepota odijevanja. Cvijeće je uvijek efektno, podiže raspoloženje i daje poseban romantični pečat svakom komadu odjeće.
Tu ideju prepoznali su sudionici i posjetitelji koji u atmosferi cvijeća svake godine uživaju u modnoj reviji.
Od 2005 godine održava se kao sastavni dio Festivala i modna revija. U početku modna revija biogradske dizajnerice Stelle koju su nosile domaće djevojke i gospođe, a nakon toga su održavane modne revije u organizaciji škole cvjetnog dizajna Flores iz Zagreba s kreacijama modnih kuća In moda i Linea Exclusive koje je uz manekenke nosila i glumica Marijana Mikulić.
Originalnu modnu reviju haljina od prirodnog cvijeća i pruća priredila je vlasnica poznate dubrovačke cvjećanice KIKE, Kristina Skvrce. Kolekcijom unikatnog nakita sa cvjetnim motivima predstavila se varaždinska dizajnerica Sabina Sokač.
Modnu reviju kaštelanske modne inovatorice Mirjane Ojdenić nosile su Marijana Kužina Lešina (miss Universe Hrvatske 1999), Ivana Baranović (prva pratilja miss gospođa svijeta 2005) i Maja Cvjetković (miss Hrvatske 2005).

festival cvijeca zadarske zupanije

Spoj tradicijskog i suvremenog prezentirala je kreatorica Mirna Lombarović Levaković iz Vinkovaca čije su etno kreacije u bezvremenskoj ljepoti spojile izvornost i suvremenost, a Cvjećarnica Mozaik iz Osijeka pod voditeljskom palicom Suzane Lonjak pripremila je na 13. Festivalu „Cvjetne odjevne kombinacije“, a jednu od kombinacija razigrano je nosila glumica Doris Pinčić.
Nakon toga Festival cvijeća u modnom pogledu obilježila je udruga Viola Odorata iz Splita sa revijalnim prikazom dalmatinskog bilja, a pridružila im se gošća glumica Nives Ivanković. Reviju su upotpunili Broš buketi, Nives Stančin, vlasnice cvjećarnice „Nives“ iz Bjelovara.
Jubilarni 15. Festival osvježile su dvije mlade dizajnerice: Ana Milin i Klara Ivanović. Aninom kolekcijom su dominirali vintage krojevi izrađeni u čipci suptilne teksture, a Klara je predstavila oslikane proljetne suknjice.

Ove godine na Festivalu cvijeća sudjeluje etno kolekcija CVJETNI ZAGREB naše priznate etno – dizajnerice Mine Petre, autorice Hrvatske kuće MATERINA PRIČA. Kolekcija je bila prikazana na izložbi u Parlamentu Europske Unije u Bruxellesu, kao dio naše kulturne baštine, stvaralaštva i identiteta.

Škola za primijenjenu umjetnost i dizajn Zadar iz dana u dan raste u kreativnom smislu i svake godine prezentiraju svoje najnovije aktivnosti na Festivalu tako da će se i ove godine prezentirati na originalan način. Modna revija “GEOMETRIJSKA FORMA ZALISTAVCA KAO INSPIRACIJA ZA KROJ MODELA” krojača održat će se pod mentorstvom prof. Tanje Jurline

14. korzo dječjih vrtića „Neka riva u cviću pliva“ i Cvjetograd na rivi uz instalacije na temu „Alisa u zemlji čudesa“

Djeca tradicionalno sudjeluju na Festivalu cvijeća a poseban naglasak je na razvijanu ekološke svijesti i ljubavi prema prirodi.
Na cvjetnom korzu i ove godine sudjeluju polaznici dječjih vrtića Zadarske županije, oko 200 kostimirane djece predvođeni Pakoštanskim mažoretkinjama.
Najmlađi posjetitelji Festivala mogu uživati u kreativnim radionicama, mađioničarskim predstavama, plesnim nastupima njihovih vršnjaka iz Udruge „Prvi ples“ ili pak jednostavno se provozati cvjetnim vlakićem.
Kroz mjesto i na rivi bit će postavljene instalacije na temu ALISA U ZEMLJI ČUDESA, a u parku na rivi uz CVJETOGRAD djeca će moći sudjelovati u igraonicama i kreativnim radionicama i družiti se sa likovima iz bajki.

festival cvijeca zadarske zupanije

Humanitarna akcija „PRIMAMO UPRAVO ONDA KADA DAJEMO“

Festival već godinama ima i određenu humanitarnu akciju. Ove godine u suradnji s Humanitarnom udrugom „PUT“ iz Zadra
Posjetioci Festivala imat će prilike tijekom sva tri dana dati svoj prilog za bolesne i one koji su u potrebi.
Svi koji se uključe u akciju svojim prilogom moći će dobiti originalan suvenir koji izrađuju volonteri Udruge PUT, cvijet koji su izradili polaznici dječjih vrtića CVIT iz Sv.Filip i Jakov, a na štandu će se moći kupiti i lampioni koji će se pustiti u zrak s rive u nedjelju u suton čime će se simbolično zatvoriti 17.Festival cvijeća.

Obilježavanje svjetskog dana plesa

U organizaciji Udruge PRVI PLES iz Sv.Filip i Jakova obilježit će se svjetski dan plesa uz zabavno-plesni program i voditelja Igora Jelinića TOTA na pozornici u šatoru. Program započinje u petak, 28. travnja u 18:00 sati.

Koncert Klape Iskon i Nene Belana

U subotu, 29. travnja s početkom u 19:30 sati uživajte u zvucima klapskog koncerta KLAPE ISKON!!!
U nedjelju, 30 travnja s početkom u 20,30 sati zabavite se uz Nenu Belana, a nakon toga do kasnih noćnih sati i uz kralja saksofona Jakšu Jordesa & DJ Kresh.

Cvjetni kafići, vožnja polupodmornicom i puštanje svjetlećih lampiona

Tijekom Festivala uživajte na cvjetnoj Filipjanskoj rivi u brojnim kafićima uz posebnu ponudu. Svakoga dana odrasli će se moći provozati polupodmornicom po Pašmanskom kanalu po promotivim cijenama, a djeca imaju vožnju GRATIS!

U nedjelju, 30.travnja u 20:00 sati pozivamo sve posjetitelje da puštanjem nekoliko stotina svjetlećih lampiona zatvorimo 17.Festival cvijeća zadarske županije!!!

festival cvijeca zadarske zupanije

Za posjetitelje iz Zadra koji žele osjetiti cvjetnu čaroliju bez korištenja automobila i ove godine osiguravamo BESPLATNU CVJETNU AUTOBUSNU LINIJU LIBURNIJE na relaciji ZADAR_SV.FILIP I JAKOV u subotu i nedjelju.
Zadar – Sv. Filip i Jakov: 15:00, 17:00
Sv. Filip i Jakov – Zadar: 15:45, 17:45, 20:45

Izvor i fotografije:
Klara Eškinja Glavan, dipl.oec,
Direktorica Turističkog ureda
Turistička zajednica općine Sv.Filip i Jakov

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće