DV „Zeko“ u SOS Dječjem selu Lekenik
Foto: DV Zeko, Varaždin

DV „Zeko“ u SOS Dječjem selu Lekenik

Pet, 13.4.2018.

Odgoj i obrazovanje za ljudska prava i demokratsko građanstvo u svom najmoćnijem obliku provodi se u praksi Dječjeg vrtića „Zeko“ Varaždin.

Zaposlenici vrtića s posebnom su pažnjom tijekom posljednjih šest mjeseci radili na osiguranju uvjeta za poticanje razvoja empatije, učenje razumijevanja i poštivanja razlika, odgovornosti i vlastitog utjecaja na boljitak svoje društvene zajednice, napose kod tridesetak djece starije odgojno-obrazovne skupine.

U božićno vrijeme djeca su zajedno s roditeljima u vrtiću pripremala ukrase, koji su potom ponuđeni na prodajnoj izložbi u vrtiću. Uoči Uskrsa također su održane aktivnosti i radionica s roditeljima, čiji su proizvodi dani na kupnju roditeljima i prijateljima vrtića.

Vrhunac ove akcije bio je izlet u Lekenik. Tako su naša djeca 9.4.2018. autobusom zajedno sa svojim odgojiteljicama odnijela poklone djeci za koju su skupljali novac cijele godine. Djeca iz SOS dječjeg sela zahvalila su veselo ih ugostivši, poigrali su se zajedno uz pjesmu i ples. Voditeljica SOS Društvenog centra u Lekeniku, Anamarija Adamek, omogućila je „zečićima“ i šetnju SOS dječjim selom, gdje su mogli vidjeti kako žive neki njihovi vršnjaci. Prenosimo velike zahvale gđe. Adamek našim roditeljima i djeci.

dv zeko u selu lekenik

Inače, djeca vrtića „Zeko“ su s roditeljima tijekom godine prikupila 2556 kn, koje su, prema dogovoru sa SOS dječjim selom, utrošene na nabavku likovnog materijala za dvadesetak djece vrtićke dobi koja žive u selu. Vrtić je osigurao varaždinske klipiće i pudinge kojima su djeca počastila nove prijatelje, i ujedno promovirala autohtone proizvode varaždinske županije u turopoljskom kraju.

Uz najveću zahvalu roditeljima što su omogućili akcije i izlet, ističemo kako su djeca tijekom ovih aktivnosti vježbala suosjećanje, komunikaciju, timski rad, sudjelovanje i aktivno djelovanje, te vjerujemo da su preuzela neke od stavova i vrijednosti, poput zainteresiranosti za svijet oko sebe i otvorenosti prema razlikama, spremnosti na suosjećanje s drugima i na pomoć, te poštivanje dostojanstva pojedinca.

dv zeko u selu lekenik

Dodana i najveća vrijednost svih ovih aktivnosti jest u buđenju osjećaja vlastitog značaja u svijetu; ova su djeca naučila da uz malo svoga truda mogu svojom aktivnošću pomoći drugima. Neka ti osjećaji prate našu djecu tijekom odrastanja, i osiguraju im sjajnu budućnost.

Izvor i fotografije: Ana Koren Friščić (DV Zeko, Varaždin)

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće