MARE MODUL - keramička staništa za podmorje
Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb, Izrada: Nada Benc Štuka

MARE MODUL - keramička staništa za podmorje

Sri, 11.7.2018.

Tehnički muzej Nikola Tesla otvara svoja vrata izložbi pod nazivom "MARE MODUL-keramička staništa za podmorje" u petak 13. srpnja 2018. u 19.00 sati u prostorijama muzeja, Savska cesta 18, Zagreb. Posjet izložbi je besplatan, a ostaje otvorena do 30. srpnja 2018. Radno vrijeme izložbe je od utorka do nedjelje od 16 – 20 sati, ponedjeljkom i praznicima zatvoreno.

Povezivanje umjetničkog projekta MARE MODUL i znanstvenog projekta MERCES predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu. Želja je ovom izložbom odaslati poruku široj javnosti o važnosti morskih staništa za ljude i potrebi njihova očuvanja te povećati svijest ljudi o rastućem problemu degradacije morskih staništa te mogućnostima njihove obnove.

Grupa umjetnika okupljena u projekt MARE MODUL izradila je staništa, umjetničke objekte od keramike, većih dimenzija koji će, postavljeni u more, činiti male grebene i biti podloga na koju i u koju će se naseliti različiti organizmi. Obrastanje keramičkih struktura organizmima potaknut će dolazak i trajni boravak drugih organizama, koji su na tom području znatno prorijeđeni ljudskim aktivnostima.

mare modul
Izrada: Lauren Moreira

Suradnja umjetničkog projekta MARE MODUL i znanstvenog projekta MERCES -„Obnova morskih ekosustava u promjenjivim EU morima" predstavlja sinergiju umjetnosti i znanosti u promociji nužnosti brige o okolišu. U sklopu projekta MERCES izv. prof. dr. sc. Tatjana Bakran-Petricioli i dr. sc. Silvija Kipson realiziraju projekt Obnove degradiranih staništa.

Izložba će biti prikazana u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Galeriji Juraj Klović - HDLU Rijeka, dvorcu Frankopan u Kraljevici te permanentno postavljena u podmorje ispred Kluba podvodnih aktivnosti Adria u Kraljevici, na dubinu od 15 do 20 m.

mare modul
Izrada: Maddalena Boero

„Teško je predočiti si razmjere devastacije svijeta u čiju se ljeskavu površinu – pučinu – često zagledavamo nastojeći izreći nešto poetično. Ne postoje valovi koji će svojim perpetuirajućim ritmom pripomoći vidanju naoko nevidljivih rana. Televizijske emisije, koliko god bili potresni prizori koje posreduju, rijetko dopiru do svijesti ljudi, osobito novih generacija koje se informiraju na drukčije načine, brže i uglavnom površnije. I dok će selfiji snimljeni uz morske obale diljem svijeta rezultirati brojnim lajkovima a da se korisnici društvenih mreža ne zapitaju do koje su mjere fotografije koje se neprestano nude na pogled dorađene i „poboljšane”, u podmorju se odvijaju procesi koji će zabrinuti tek rijetke pojedince te ih potaknuti da i sami nešto promijene te pridonesu poboljšanju stanja. (...)

Zahvaljujući snimkama i suradnji umjetnika i znanstvenika u projektu Mare modul, grupa autora osvijestila je brojne promjene nastale u jadranskom podmorju. Vođeni željom za pozitivnom promjenom i nenametljivim načinom ulaska u podmorsku zajednicu, umjetnici u području keramike oblikovali su niz staništa. Prirodni materijal – glina, podvrgnut visokim temperaturama, „ohladit” će more. Ne doslovno, već simbolički, omogućujući da se u sitne stvorene strukture ugnijezdi niz mikroorganizama koji zatim pokreću krug života. Ciklus koji je bio prekinut zbog ljudske nepažnje i nerazumijevanja bit će obnovljen zahvaljujući sustavu morskih modula i promjeni agregatnih stanja, dok pokreti ruku autora nastoje prenijeti ideju o fizici valova i načinu kako do svakoga od njih, otkako je svijeta, utječe na podmorje i život u njemu.“ (Sandra Križić Roban, iz predgovora)

mare modul
Izrada: Lidia Boševski

Organizatori: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnost, HDLU Rijeka – Galerija Juraj Klović, Rijeka, Tehnički muzej Nikola Tesla

Autorica koncepcije i voditeljica projekta: Lidia Boševski

mare modul
Izrada: Martina Franić

mare modul
Izrada: Boris Roce

Izvor i fotografije: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće