Zemlja u kojoj nema dvojbe treba li zabraniti mobitele u nastavi
Foto: DV Zeko, Varaždin

Zemlja u kojoj nema dvojbe treba li zabraniti mobitele u nastavi

Sri, 5.9.2018.

I dok u Hrvatskoj ravnatelji i učitelji već godinama vode borbu s mobitelima svojih učenika, važu i odlučuju o zabranama, uvode zajedničke smartphone stanice na ulazima u škole i pronalaze druga kreativna rješenja za zapljenu malih pomoćnika, za to vrijeme njihovi kolege 2000 km sjevernije svakodnevno planiraju i ostvaruju dobar dio nastave učenjem upravo uz pomoć pametnih telefona.

Postoji zemlja u kojoj škole odgovorno shvaćaju svoju obrazovnu ulogu u današnjem svijetu. Umjesto da zabranjuju djeci nešto što je dio svakodnevnog života (kakvu poruku zabrane šalju djeci?), škole u obrazovnoj zemlji snova - Finskoj - odgovorno su se prihvatile zadatka i promislile (kontinuirano promišljaju i istražuju) kako izvući najveću dobit i poučiti djecu sigurnom korištenju tehnologije kao alata za učenje.

Bježanje od pametnih telefona nikome nije u interesu. U Finskoj svaki prvoškolac treba imati pametni telefon (u slučaju lošijih ekonomskih prilika, škola je dužna osigurati ga svakom djetetu), a svaki učitelj ima kontinuiranu podršku u smislu edukacije o upotrebi tehnologije u obrazovne svrhe.

U okviru Erasmus+ KA1 projekta Ukorak s vremenom za europski vrtić, Ana Koren Friščić, pedagoginja u Dječjem vrtiću “Zeko” u Varaždinu, boravila je tijekom srpnja 2018.g. u gradu Joensuu u istočnoj Finskoj, u kolijevci finskog obrazovanja i sveučilišnom centru koji obrazuje većinu finskih učitelja. Idealno okružje da se dobije uvid u razloge uspješnosti finskog obrazovnog sustava i zadovoljstva generacija finskih učenika i učitelja.

Učitelji uživaju najveće poštovanje

Koliko su u Finskoj važni visokokvalitetni učitelji vrhunskih ljudskih osobina govori činjenica da je učitelj najtraženije zanimanje, a učiteljske fakultete upisuje tek 10% najboljih među prijavljenima na trostrukim testiranjima. Učiteljima tako postaju mladi ljudi koji istinski vole i poštuju djecu, koji su visoko stručni u pedagogiji, prepoznaju potrebe djece i prema njima formiraju metode rada.

Sustav im pruža kontinuiranu podršku u tome, te od njih ne traži mnogo suvišne dokumentacije; najvažnija su djeca, bilježenje je manje bitno. Najsuvremenija oprema u školama odraz je visokog standarda zemlje, no fascinira činjenica da se za svaku nabavku opreme ili kod gradnje novih škola prvo pita učitelje; učitelj koji će koristiti opremu odabire točno ono što mu je potrebno u nastavi i zajedno s arhitektom planira izgled svoje učionice. S plaćama između tri i četiri tisuće eura (bruto) i velikim poštovanjem koje uživaju u društvu, učitelji su zadovoljni i motivirani. Ravnatelji škola iznad svake ekonomije i menadžmenta stavljaju pedagogiju, ona je u školi najvažnija; svaki učitelj povrh svega je pedagog.

Uspješnost finskog obrazovnog sustava ne leži u ničem drugom - doli u kulturi finskog naroda. Ne postoji nikakva tajna, nema posebnih pedagoških metoda, čak ni najsuvremenija oprema, tvrde sami Finci, nije razlog uspjeha. Ono što jest drugačije, to je kultura međusobnog povjerenja i poštovanja u svim odnosima, od najmlađih do najstarijih. To je ono čemu se isplati težiti, jer jedino to garantira uspjeh reformi i kvalitetno suvremeno obrazovanje. Koliko smo od toga daleko, i zašto, vrijedi razmisliti.

zemlja kojoj nema dvojbe

zemlja kojoj nema dvojbe

zemlja kojoj nema dvojbe

zemlja kojoj nema dvojbe

zemlja kojoj nema dvojbe

zemlja kojoj nema dvojbe

zemlja kojoj nema dvojbe

zemlja kojoj nema dvojbe

Autor teksta i fotografija: Ana Koren Friščić, DV Zeko, Varaždin

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće