Otvorena izložba "Da bi zemlja rađala kruhom"
Foto: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

Otvorena izložba "Da bi zemlja rađala kruhom"

Sri, 26.9.2018.

Tehnički muzej Nikola Tesla u suradnji s Oldtimer klubom Kurbla iz Garešnice otvorio je u srijedu 26.rujna 2018. godine izložbu pod nazivom "DA BI ZEMLJA RAĐALA KRUHOM..."

Izložba govori o oruđima za obradu zemlje, kako bi ona „rađala kruhom“. Očuvanim predmetima kulturno-tehničke baštine iz područja poljodjelstva, priča se priča o pojavi i razvoju obrade tla. To su oruđa za ručnu obradu tla i za sprežnu obradu tla tj. obradu ralom i plugom.

Ona pripadaju fundusu Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Dio te građe inače je izložen u stalnom postavu, no ovom je prilikom stavljen u kontekst izložbene priče o razvoju oruđa za obradu tla, dok se dio građe čuva u depoima i prvi put se prikazuje javnosti. Cjelina o strojnoj obradi tla predstavljena je predmetima koje brižno čuvaju članovi Oldtimer kluba Kurbla iz Garešnice.

da bi zemlja radala kruhom

Upravo je ideja za izložbu potaknuta inicijativom predsjednika OTK-a Kurbla Bore Golenka da se ove godine stari poljoprivredni traktori članova Kluba izlože u Zagrebu, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, kao nastavak plodne i dugogodišnje suradnje Kluba i Muzeja.

Među ostalim, Muzej je 2008. producirao katalog Izložbe starih poljoprivrednih traktora, Garešnica, a od tada datira i ideja da se održi izložba u Zagrebu.

Muzej ima zbirku poljodjelstva no nema predmete za strojnu obradu tla pa je ovo izuzetna prilika da predstavi dobro očuvane starodobne traktore te stekne uvid u takvu građu i razmotri mogućnost njezina skupljanja u budućnosti. Muzejska građa prikupljena je ponajprije kao donacija, a izlošci Kluba najbolje su što može ponuditi jedna mala, ali s obzirom na raspoloživa financijska sredstva, ambicije i zalaganje, zapravo velika udruga građana okupljenih u Oldtimer klubu Kurbla iz Garešnice.

da bi zemlja radala kruhom

Realizacija izložbe i kataloga omogućena je sredstvima Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba.

Izložba ostaje otvorena do 26. listopada 2018.
Radno vrijeme:
utorak-petak 9 do 17 sati, subota-nedjelja 9 do 13 sati, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

ULAZ NA IZLOŽBU JE BESPLATAN

da bi zemlja radala kruhom

da bi zemlja radala kruhom

da bi zemlja radala kruhom

Izvor i fotografije: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće