Zbirka stihova za djecu Koka Kata

Čet, 24.10.2019.

U ranom i predškolskom odgoju vodimo se pravilima struke - djeci nudimo doživljaj, zajednički prorađujemo doživljaj, didaktički i metodički oblikujemo okolinu da doživljaj preraste u igrovnu situaciju iz koje djeca uče vlastitom aktivnošću. Područje razvoja rane pismenosti sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja vrlo ozbiljno shvaća. Ne propuštamo prilike za razvijanje ljubavi prema čitanju, pripovijedanju, književnoj umjetnosti.

Vrlo učinkovito i promišljeno stručnjaci razvijaju predčitačke vještine koje su temelj za usvajanje čitačkih vještina. Kad je riječ o umjetničkim poticajima u pjesništvu, siguran su izbor klasici pa najčešći stihovi koje djeca čuju su oni virtuoza poput Grigora Viteza, Zvonimira Baloga ili Ratka Zvrke. No, kad zajedno s djecom doživimo stihove kolegice matematičarke, pjesnička lepeza se širi, bogati te postaje raskošnija, življa i uronjena u našu odgojno-obrazovnu stvarnost.

Biblioteka Stvaralaštvo učitelja Ogranka HPKZ-a Bjelovar obogaćena je tako još jednim novim izdanjem, zbirkom stihova umirovljene bjelovarske profesorice matematike Darinke Bojčić. Ogranak je predstavljanje zbirke stihova Koka Kata organizirao u sklopu Dana grada Bjelovara i tako svojim aktivnostima pridonio gradskim zbivanjima.

zbirka stihova za djecu

Priča o Koki Kati počinje duhovitim stihovima Darinke Bojčić i inicijativom predsjednice Ogranka, Ornele Malogorski, prof. koja je zajedno s autoricom predložila da stihove dožive oni za koje su i pisani. Koka Kata je svoj umjetnički procvat doživjela u Dječjem vrtiću Ciciban. Odgojiteljice Svjetlana Kuserbanj i Ivana Ribarić djecu su pažljivo vodile od doživljaja stihova, proigravanja i stvaranja.

Rezultat su ilustracije u zbirci koje zorno pokazuju dječju perspektivu ritma, rime i humora u stihovima Darinke Bojčić. Urednik zbirke je Ilija Pejić, prof., Krešimir Ivanček, ak. slikar grafički je priredio materijal koji je lektorirala Tatjana Kreštan prof. Zbirku odlikuje i posebnost – poznata bjelovarska glazbena pedagoginja Ruža Milić, prof. uglazbila je tri pjesme te se u zbirci nalaze i notni zapisi zahvaljujući Zlatku Subotičancu, prof.

Riječi Darinke Bojčić koje se nižu u ritmu i rimi donose puno humora razumljivog djeci. Već od prve interpretacije, djeca lako shvaćaju humor, uočavaju nesklad i vesele se neočekivanom obratu. Dinamičnost koju osjećamo u stihovima itekako odgovara djetinjstvu i dječjem doživljaju što je put do dječjeg srca i uma. Autorica riječima lako opjevava dječje nestašluke, svijet prirode, obiteljski život, školu pa čak i matematiku. Riječi teku meko i neopterećeno s iskricom dobrote i mudrosti: sve uvijek dobro završi - krt je poslan u život, negdje drugdje, a ne u autoričin vrt, a mudre koke ne daju da im lija prebroji prste na nogama.

Stihovi Darinke Bojčić bili su poticaj djeci predškolske dobi (djeca u godini pred polazak u školu). Odgojiteljeva interpretacija stihova djeci vodila je likovnom izražavanju crtanjem, slikanjem i prostornim oblikovanjem. Intuitivna dječja eksplozija boja i oblika, nesputana i jednostavna najbolja je književna kritika - dijete je potaknuto i njegova osobnost naginje stvaranju: crteža, slike, male skulpture. Upravo tako nastale su ilustracije koje se nalaze u ovoj zbirci pjesama.

zbirka stihova za djecu

Predstavljanje zbirke Koka Kata upriličeno je početkom listopada 2019. u Bjelovarskom kazalištu na eventu koji je okupio mnogo djece, roditelja, građana pa se tražilo i mjesto više. Mladi glumci iz Bjelovarskog kazališta, zahvaljujući dramskoj pedagoginji Margareti Maji Fabičević donijeli su na scenu smijeh, duhovitost i šarm stihova Darinke Bojčić. Zboristice Dječjeg glazbenog zabavišta pod ravnanjem Ruže Milić, prof. i uz klavirsku pratnju Vedrana Milića, prof. predstavili su uglazbljene pjesme iz zbirke stihova, a najmlađi Bjelovarčani iz Dječjeg vrtića Ciciban prezentirali su svoje likovne radove – ilustracije i uz zanimljiv scenski nastup izveli nekoliko recitacija. O zbirci su govorile recenzentice Tatjana Kreštan, prof. i mr.sc. Branka Biketa Caktaš, a sve je to energijom povezala predsjednica Ogranka HPKZ-a i nakladnica Ornela Malogorski, prof.

Drago nam je što možemo zabilježiti da se Koka Kata otisnula i na put – Darinka Bojčić, prof. interpretirala je stihove u Dječjem vrtiću Ciciban tijekom Dječjeg tjedana. Priča o Koki Kati pokazala nam je da je za uspjeh potrebno imati sjajne i marljive suradnike, zajednicu koja nas prihvaća i ideju koja je naša, domaća i autohtona. Ako želite nabaviti zbirku pjesama Koka Kata autorice Darinke Bojčić, obratite se izdavaču Ogranku HPKZ-a Bjelovar na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Uz dopuštenje autorice objavljujemo i dvije pjesme.
Spoiler alert: pred vama su stihovi u kojima ćete zajedno s djecom uživati i obogatiti svoj estetski svijet. Od srca preporučujemo obiteljsko i vrtićko/školsko čitanje stihova koji će vas napuniti pozitivnom energijom i donijeti vam osmijeh na lice.

DAMA

Ode mama u dućan,
samo moj je sada stan.
Izvući ću dosta toga
iz ormara maminoga.
A dok mama se ne vrati,
sve ću redom isprobati.
Moje mame šešir plavi
baš pristaje mojoj glavi.
Uzimat ću iz ladice
ogrlice, narukvice.
Noktiće ću lakirati,
malo se i našminkati,
potom ću paradirat’,
ogledat se i pozirat’,
a kad kući dođe mama
čekat će je prava dama.

OVCA ROGA

Stare bajke, zagonetke,
razne priče i dosjetke
često priča naš djed Luka
propitujuć´ svog unuka.
„Mi imamo ovcu Rogu.
Koliko je u nje nogu?
Jasno je valjda svima
Da od nogu ona ima:
Dvije lijeve, dvije desne,
a i dvije prednje noge,
naravno, i zadnje dvije,
sve su noge ovce Roge.“
Unuk spretno tipke dira,
kalkulator kalkulira.
„Mi imamo ovcu Rogu,
čudnog čuda, s osam nogu!?
Spravo luda! Čudo ludo!
Djeda moga me sad sram!
Četir’ noge su u Roge,
bez računa dobro znam!“

objavljeno uz dopuštenje autorice Darinke Bojčić

zbirka stihova za djecu

Izvor: mr. sc. Branka Biketa Caktaš stručna suradnica pedagog u Dječjem vrtiću Ciciban
Fotografije: Darinka Bojčić

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće