Korištenje interneta kod djece
Foto: Depositphotos

Korištenje interneta kod djece

Pet, 31.3.2017.

Svaki treći osnovnoškolac doživio je vrijeđanje preko Facebooka: znate li što vam djeca rade online?

Čak 71 % djece sakriva sadržaj interneta pred roditeljima, 49 % roditelja vjeruju da im njihova djeca govore sve o njihovom online ponašanju, a 50 % djece ne zna kome se obratiti za savjet sa online problemima, objavljeno je na stranicama Centra za sigurniji internet u čijoj organizaciji i ove godine obilježen Dan sigurnijeg interneta.

Cilj je promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima

Jesu li učenici i njihovi roditelji svjesni opasnosti koje prijete s interneta pokazali su rezultati dva istraživanja, koja je u zadnjih godinu dana proveo Alan Belak, profesor informatike iz OŠ Goričan i OŠ Dr. Ivana Novaka Macinec.

Prvo istraživanje proveo je u OŠ Goričan i njime je bilo uključeno 131 učenika od četvrtog od osmog razreda, dok je u drugo uključio 1045 roditelja. Rezultati iznenađuju.

Gotovo 30 % učenika, odnosno, svaki treći učenik izjasnio se da je doživio neki oblik zlostavljanja na internetu u smislu ružnog pisanja ili postavljanja fotografija bez njihovog dopuštenja! Rezultati istraživanja pokazuju da bi većina učenika (58 %) u takvim slučajevima obavezno obavijestila roditelje, dok bi se njih 18,3 % povjerilo prijateljima. Premda 85,5 % učenika tvrdi da nikad nije tuđe podatke bez nečijeg znanja na internet, zabrinjavajuće je što 68 % učenika tvrdi da nisu dobili nikakvu kaznu ako su nešto ružno o drugom objavili na internetu!

Zabrinjava i činjenica da učenici nisu ni previše pažljivi kod sklapanja prijateljstva

Gotovo 14 % ispitanih učenika se izjasnilo da prihvaća prijateljstva od nepoznatih osoba, a 17,6 % učenika se izjasnilo da bi prihvatilo poziv od nepoznate osobe da se nađu.

Što se tiče roditelja, većina (85 %) tvrdi da im se učenici nikad nisu požalili na zlostavljanje putem interneta, a 50 % roditelja se izjasnilo da zna kome se obratiti u slučaj ugroze putem interneta.

Anketa među učenicima je pokazala da čak 97,7 % učenika ima smatphone, tablet, laptop ili drugi uređaj s kojim može na internet, a 63,4 % svaki je dan na internetu. Većina učenika, 32,1 %, internet koristi za odlazak na društvene mreže poput Facebooka i Twitera, a 31, 3 % za igrice koje većina igra – tijekom dana!

Svoj profil na Facebooku ima 82,4 % učenika, a 62,2 % se izjasnilo da im je profil otvoren prije 13 godine života!

Većina na Internet ide preko smartphona (37,9 %), a učenici smatraju da Internet ne utječe loše na njihove ocjene u školi. Čak 46,8 % učenika se izjasnilo da korištenje interneta ne utječe na njihove ocjene u školi, a čak 21 % se izjasnilo da korištenje interneta utječe vrlo pozitivno na njihove ocjene u školi!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće