Aplikacija e-oglasne ploče
Quilling rapsodija: „od Baroka do Japana“
Foto: Udruga kreativnog stvaralaštva Eter

Quilling rapsodija: „od Baroka do Japana“

Pon, 17.9.2018.

Od 20. do 23. rujna u atriju Starog grada Varaždina održava se izložba slika i motiva izrađenih quilling tehnikom. Autorica izložbe je quilling majstorica gospođa Jadranka Poljak Rijavec. Izložba će biti otvorena svakog dana 10 do 19 sati.

A u subotu i nedjelju u jutarnjim i popodnevnim satima bit će održane quilling radionice.

quilling rapsodija

Quilling ili filigransko uvrtanje papira je tehnika umjetnosti kojom se papirnate trake raznih širina, debljina, duljina i boja uvijaju pomoću posebne igle, te prstima oblikuju i lijepe zajedno. Papir je valjan, omotan, uvijen, i na drugi način manipuliran stvaranjem oblika koji čine dijelove za ukrašavanje čestitki, slika, kutija, jaja, te izradu raznih modela, nakita, i sl.

Njezin je izvorni oblik nastao u španjolskim i talijanskim samostanima oko 12. stoljeća u funkciji ukrašavanja naslovnica knjiga i religioznih predmeta povoljnijim materijalom nego što je zlato, odakle se proširila diljem svijeta.

U doba renesanse redovnice i redovnici skupe zlatne filigrane zamijenili su quillingom te su tako ukrašavali korice knjiga i vjerske predmete. U 18. stoljeću ova je tehnika postala popularna u Europi kao razonoda žena u slobodno vrijeme. Danas se quillingom bave quilleri na svim kontinentima, a njegovoj popularnosti svakako doprinosi i niska cijena i iznimna dostupnost materijala za rad – običnog papira, pa broj majstora i hobista neprestano raste.

Quilling počinje uvijanjem trake papira u zavojnicu, a zatim stezanje zavojnice u oblike koji se mogu lijepiti zajedno. Postoje napredne tehnike i papiri različitih veličina koji se upotrebljavaju za izradu 3D minijatura, apstraktne umjetnosti.

Dođite u atrij Staroga grada i sami izradite nešto u quilling tehnici.

Napiši komentar
Komentirajte prvi!

Ove web stranice koriste kolačiće kako bi poboljšale Vaše korisničko iskustvo i vodile analitiku o posjećenosti.
Saznaj više...

U redu Izbriši kolačiće